Kako je Dodik u zgradu Tužilaštva BiH pokušao da unese alkohol 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Kako bi počastio državne tužioce koji su ga ispitivali u svojstvu osumnjičenog, član Predsedništva BiH Milorad Dodik pokušao je danas u zgradu Tužilaštva BiH da unese alkoholna pića, saznaje Istraga.ba.

Kada je shvatio da te poklone ne može uneti dalje od ulaznih vrata, Dodik je svojim pratiocima naredio da ih vrate u automobile parkirane u krugu zgrada pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

Portal istraga.ba na svom Tviter nalogu objavio snimak na kojem se od 41. sekunde, možete videti kako dvojica pratilaca Milorada Dodika nose najmanje pet identičnih reklamnih kesa namenjenih za boce.

Prvo u zgradu Tužilaštva BiH ulazi Milorad Dodik, nakon njega osoba koja nosi torbu (vjrovatno Dodikov branilac), a zatim se ukazuju Dodikovi pratioci. Prvi od njih nosi jednu reklamnu kesu, dok drugi u desnoj ruci nosi tri reklamne kese, a u levoj mu je samo jedna.

Izvori Istrage tvrde da su u kesama bile boce “Đedove rakije”, proizvedene u Dodikovoj porodičnoj destileriji u Laktašima, istom onom kojom je novembru rpošle godine gostio mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Nakon što je video da sporne poklone neće moći proneti pored policajaca koji su vršili detaljne preglede, Dodik je svojim saradnicima kazao da vrate kese u automobil. To se sve vidi i na video-nadzoru Tužilaštva BiH”, kazao je jedan od sagovornika Istrage.

Milorad Dodik je, podseća portal, ispitan u svojstvu osumnjičenog, nakon što je prošle sedmice zatražio „dodatno vreme za pripremu odbrane”.

Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu protiv Dodika zbog sumnje da je počinio krivično delo pranje novca u vezi sa krivičnim delom zloupotreba položaja i ovlašćenja. Istražitelji sumnjaju da je član Predsedništva BiH iz RS-a novcem nezakonitog porikla kupio vilu na Dedinju, u Beogradu.

Kako bi prikrio poreklo novca, Dodik je podigao kredit u Pavlović banci.
Tužilaštvo BiH je provere u ovom slučaju započelo 2015. Po naredbi postupajućeg tužioca i Suda BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u januaru 2016.  pretresla je Pavlović banku. Već narednog meseca, 11. februara 2016. je uhapšen i vlasnik Banke Slobodan Pavlović, te njegovi saradnici, bivši direktor “Pavlović banke” Pero Lazić i Ljiljana Garić, bivšu referentkinja za obradu kredita.

Sudija za prethodni postupak im je odredio jednomesečni pritvor, ali je drugostepeno veće Suda BiH ukinulo meru pritvora. Od tada traje istraga u ovom slučaju.

Dodik je, saznaje istraga.ba, državnim tužiocima Elviri Stanojlović i Mirzi Hukeljiću prezentovao deo dokumentacije u vezi sa kupovinom vile u Beogradu, tvrdeći da je Pavlović banka bila dužna da čuva dokumentaciju o kreditima pet godina nakon vraćanja kredita.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.