Kancelar: Austrija će podržati ulazak Hrvatske u Šengen, a biće kritična prema Bugarskoj i Rumuniji 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas u Zagrebu da će Austrija podržati ulazak Hrvatske u Šengensku zonu 1. januara 2023, ali da će biti kritična prema Bugarskoj i Rumuniji.

„Hrvatska je ispunila obaveze za razliku od ove druge dve zemlje“, rekao je Nehamer na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Kancelar je stigao u Zagreb u radnu posetu dogovorenu pre no što je austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner izjavio da nije vreme za proširenje šengenskog prostora.

Ta izjava iznenadila je i zabrinula Zagreb budući da se o tome ranije nije govorilo, a nedavno je Evropski parlament velikom većinom glasova podržao ulazak Hrvatske u Šengensku zonu 1. januara 2023.

Posle susreta s hrvatskim premijerom, austrijski kancelar je ukazao da se Austrija nalazi pred jednim od najvećih izazova među svim članicama EU zato što ima „ogroman pritisak“ ilegalnih migranata.

On je istakao da taj problem treba rešiti i dodao da mnogi od njih uopšte nemaju pravo na azil i nisu registrovani što znači da prolaze kroz države članice Šengenske zone pre ulasku u Austriju.

On je upozorio da se o proširenju Šengena razgovara u trenutku kada je očito da Austrija ima nedovoljnu zaštitu svoje granice.

„Kada govorimo o proširenju Šengena i našoj kritici plana koji Evropska komisija treba da predoči s obzirom na ove probleme koje smo izneli, važno je reći da se to ne odnosi na Hrvatsku. Posebno će se glasati za Hrvatsku, a posebno za Bugarsku i Rumuniju“, rekao je Nehamer.

On je precizirao da se može pratiti odakle dolaze ilegalni migranti, a da Rumunija i Bugarska „imaju problema“ sa zaštitom granica“.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je austrijskom kancelaru pokazao šta je Hrvatska sve učinila i koliko je kriterijuma ispunila.

„Mi smo jasno kazali da smo spremni dodatno da pojasnimo ako bilo koja članica ima bilo kakvo pitanje ili zabrinutost zbog našeg ulaska u Šengen“, dodao je premijer.

On je istakao da je svestan zabrinutosti Austrije zbog ilegalnih migranata, a da je utvrđeno da oni za ulazak u Austriju većinom ne koristre rutu preko Hrvatske, već uglavnom ulaze preko Mađarske.

„Zajedničko smo zaključili da će Hrvatska visoko ceniti podršku ulasku u Šengen i da ćemo zajedno raditi na jačanju kontrole na spoljnim granicama EU“, rekao je Plenković.

Konačnu odluku o proširenju treba jednoglasno da donesu zemlje članica na sastanku Saveta EU 8 i 9. decembra.

Uz Hrvatsku, odluka se odnosi i na Ruminiju I Bugarsku koje više od deset godina čekaju na ulazak u Šengensku zonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.