Klix.ba: Pravnici OHR-a su prvo dobili dokument iz Zagreba, a zatim pripremili izmene Izbornog zakona 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predlozi izmena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH koje visoki predstavnik Kristijan Šmit planira da nametne došli su, kako klix.ba, saznaje iz više poverljivih izvora, od hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana.

Ovakva informacija nimalo nije iznenađujuća ako se u obzir uzme sadržaj planiranih izmena i atmosfera koja je u javnosti bila prisutna u prethodnom periodu, nakon što su propali politički pregovori.

Hrvatski političari su još tada, u martu i aprilu, nakon što je bilo jasno da još jednom neće doći do dogovora o izmjnama Izbornog zakona, pokazali u kojem smeru će ići politička lobiranja, navodi klix.ba.

Vrlo jasno su i Grlić Radman, a i hrvatski predsednik Zoran Milanović govorili kako treba izvršiti pritisak na Šmita.

Ponašanje koje je usledilo u narednom periodu u vidu lobiranja po Briselu i kod različitih pojedinaca i diplomata, vrlo je indikativno. No, nakon što sve to nije uspelo, potpuno očekivano, kao posljednji kec u rukavu ostao im je Kristijan Šmit.

Ono što pak jeste iznenađujuće je nekorektno ponašanje Kancelarije visokog predstavnika koje danima nije našlo za shodno da obavesti javnost o izmenama koje su u planu, a koje zauvek menjaju raspored političke moći u BiH. Umesto toga, odlučili su da se konsultuju samo sa jednom stranom u BiH.

Ono što nam je potvrđeno jeste da je Grlić Radman u OHR poslao tekst još početkom jula. Nakon toga su pravnici iz Šmitove kancelarije radili na njemu, a kako se vidi prema dokumentu koji smo objavili nedavno, završen je 19. jula, kada je očigledno bio spreman za nametanje.

Nakon što je sve izašlo u javnost, Šmit je primio mnoge kritike u Bosni i Hercegovini, ali i iz drugih država kao što je Nemačka koja se nedavno oštro usprotivila hrvatskom i srpskom mešanju u bh. pitanja.

O dokumentu je hrvatski premijer Andrej Plenković, skoro pobednički, kazao da je reč tek o prvom koraku. Sve to upućuje na dobro isplaniranu agendu.

Najveću podršku za donošenje ovakvih izmena, Šmit je dobio od Amerike, odnosno kako saznajemo, od njenih pojedinaca – bivšeg američkog izaslanika za Izborni zakon BiH Metjua Palmera i američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.