Komšić: Građani neće prihvatiti etničke podele, Šmit treba dobro da razmisli 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je informacije koje su se pojavile u javnosti a odnose se na nameru Visokog predstavnika da nametne izmene Izbornog zakona po željama HDZ-a.

„Siguran sam da građani Bosne i Hercegovine nisu spremni da prihvat antievropska rešenja koja produbljuju etničke podele u izbornom zakonu.  Šmit bi trebao dobro da razmisli o tome šta razmatra, i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine, ne može proći bez posledica.

Očekujem da se sve probosanske opcije da se jasno izraze o produbljivanju etničkih podela u izbornom zakonodavstvu BiH“, rekao je Komšić.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, preneli su juče sarajevski mediji, namerava da nametne izmene Izbornog zakona na HDZ-ovom principu tzv. legitimnog predstavljanja, što bi u praktičnom smislu značilo formiranje trećeg entiteta kroz Izborni zakon BiH.

Danas bi trebalo da bude održana sednica Veća za implementaciju mira (PIC) na kojoj će se raspravljati i o tom pitanju, s obzirom da nekim od članica PIC-a nije jasno zbog čega se sada nakon niza propalih pregovora oko izmena Izbornog zakona, u kojima su učestvovali i međunarodni zvaničnici, ponovo otvara to pitanje.

Takođe, nejasno je kako Hrvatska koja nije članica PIC nego prema relevantnim presudama učesnik u međunarodnom sukobu, i potpisnik Dejtona, uopšte može biti predlagač izmena Izbornog zakona i zašto OHR Hrvatsku prihvata u svojstvu predlagača zakona u BiH, koje OHR tek nametanjem treba da verifikuje.

Ostaje otvoreno pitanje kako će se o pokušaju nametanja izjasniti vodeće zemlje članice EU i Sjedinjene Američke Države, obzirom da se, kako se ocenjuje, radi o jačanju diskriminacije po etničkom principu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.