Komšić optužio Hrvatsku da zlouporebljava svoju ulogu u EU i NATO inicijativama za BiH 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Član Predsedništva BiH Željko Komšić optužio je danas Hrvatsku da zloupotrebljava svoju ulogu u EU i NATO-u inicijativama za izmene Izbornog zakona u BiH te rekao da takve poteze ne podržava „prijateljska“ i „dobronamerna“ Turska na čelu s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Komšić je na konferenciji za novinare nakon susreta s turskim šefom diplomatije Mevlutom Čavušogluom rekao da su najviše razgovarali o odnosima između zemalja u regionu te detaljima njegove posete Zagrebu i razgovora s kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, prenosi agencija Hina.

„Dobili smo uverenje ministra da ne podržavaju to što pokušava Zagreb u smislu intervencija u unutrašnje poslove, pa i u smislu Izbornog zakona“, rekao je Komšić.

„To što Zagreb zloupotrebljava ovakve sastanke, pa čak i svoju poziciju u EU i NATO-u je, po meni, odraz očaja Zagreba što ne može prigrabiti tu polugu vlasti u Bosni i Hercegovini“, rekao je Komšić.

Turska strane ne podržava stav da „treba otvarati pregovore između dva naroda“, rekao je Komšić.

„Što više budu uporniji, naš odgovor će biti sve čvršći. Drago nam je da imamo podršku Republike Turske za takav stav, a ne za stav koji se pokušao lansirati nakon tog sastanka u Zagrebu, da ovde treba otvarati pregovore između dva naroda, odnosno ko predstavlja narode“, rekao je Komšić.

Turski šef diplomatije juče je u Zagrebu na sastanku s hrvatskim kolegom podržao ideju da se razgovorima Hrvata i Bošnjaka u BiH razreše nesuglasice, navodi Hina.

„Vidimo da u poslednje vreme postoje pregovori između Bošnjaka i Hrvata u BiH, mi ćemo ih svakako podržavati i nadamo se pozitivnom ishodu“, naglasio je Čavušoglu.

Komšić je danas hvalio ulogu Turske u BiH.

„Reč je o izuzetno prijateljskoj i dobronamernoj zemlji i celoj administraciji na čelu s predsednikom (Turske Redžepom Tajipom) Erdoganom”, istakao je Komšić.

On je podržao održavanje trilateralnog sastanka između ‘BiH, Turske i Srbije’, no istovremeno se nije izjašnjavao o inicijativi koju je srpski član BiH Predsedništva Milorad Dodik izneo ove sedmice u Ankari da o BiH razgovaraju predstavnici Hrvatske, Srbije, Turske i tri naroda iz BiH.

Željko Komšić je u tri navrata biran za hrvatskoga člana BiH Predsedništva, uglavnom glasovima Bošnjaka. Hrvatski političari iz BiH i Hrvatske upozoravaju da je taj izbor suprotan većinskoj volji Hrvata i duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.