"Strahuju od Begićeve i Kovačeviće apelacije u Strazburu odakle je poručeno da Hrvatska ne može da se meša u te predmete" 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Kristijan Šmit i HDZ BiH svesni su toga da će Evropski sud za ljudska prava prihvatiti apelacije profesora Zlatana Begića koju je uputio u Strazburg a odnosi se na nejednaku vrednost glasa i konstitutivnost.

Takođe strahuju da bi Ustavni sud BiH mogao prihvatiti apelaciju kada je reč o proglašavanju neustavnim odredbi koje se tiču vitalnog interesa, a na koji se ne mogu pozivati oni koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, smatra član Predsedništva BiH Željko Komšić

Evropski sud za ljudska prava nedavno je odbio mešanje Republike Hrvatske u apelaciju profesora ustavnog prava Zlatana Begića.

Time je najveća pravna instanca u Evropi, navodi, doslovno poručila da se Hrvatska ne može mešati u unutrašnja pitanja BiH, s čime se Šmit gazeći međunarodno pravo, očito ne slaže. Tu je i apelacija Slavena Kovačevića koja je takođe jako važna i odluka po njoj proizvodi značajne pravne posledice.

Zato u panici pokušavaju da nametnu izmene izbornog zakona i Ustava koje će BIH odvesti u dalje podele. Njima je savršeno jasno da su pravo i istina na strani jednakosti svih građana, i zato ne smeju da čekaju te odluke. Sva žurba koja je obuzela Šmita i HDZ BiH leži u tome, tvrdi Komšić.

„Ovde se radi o tome da se te odluke sudova nastoje preduhitriti, pa se pokušava nametnuti rešenje nakon kojeg ne bi bilo povratka nazad, jer bi tad bilo apsolutno nemoguće implementirati presude iz Strazbura kao ni presude Ustavnog suda BiH, a naročito one iz Strazbura koje idu u korist ideje građanske države.

Ta ideja se nastoji dotući doslovno u sudijskoj nadoknadi“, zaključuje.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.