Komšić podučava Šmita osnovama politike i sociologije: "Pobrkao je kruške i jabuke" 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Član Predsedništva BiH i kandidat za člana Predsedništva na Opštim izborima Željko Komšić u intrevjuu za O kanal osvrnuo se na izjavu Kristijana Šmita od pre dva dana.

Naime visoki predstavnik je, očigledno mislivši na člana Predsedništva BiH, kazao kako „oni koji kažu ‘sad ćemo napraviti revoluciju i poništićemo sve identitete‘, takođe ne rade u korist poboljšanja stvari“.

Komšić kaže kako ne pravi nikakvu revoluciju.

“Kada bi je i pravio, i kada bi mislio da je potrebna u Bosni i Hercegovini, delovao bi drugačije. To bi sigurno bilo mnogo, mnogo drugačije i žešće nego što Šmit može i da zamisli. Ne znam ko mu je savetovao da takvu rečenicu izgovori, ili je to iz njegove glave. Onda je još gore. Kakve identitete? Ko govori o brisanju identiteta? Ko to može nama odneti naše identitete?

Ko to nama može ukinuti pravo da budemo Bošnjaci, Srbi, Hrvati, vernici, ateisti, muslimani, katolici, pravoslavci, jevreji i Romi? Ko je taj ko to može? Pa ne postoji niko na svetu ko to može bilo kome da uradi. Ne govorim o ukidanju identiteta. Ja govorim o jednakosti ljudi u Bosni i Hercegovini”.

A to znači, naveo je Komšić, dovođenju u isti nivo svih ljudi, bez obzira ko su i šta su, ističe.
Ppriča o građanskoj državi, dodaje, da stvar bude apsurdnija, najviše ide u korist onima koji su manjina.

“Objasnite mi, kako to da odgovara, na primer, Jevrejima ili Romima u BiH priča o građanskoj državi, a ne odgovara Hrvatima koji su najmalobrojniji konstitutivni narod? O čemu oni pričaju?

Bojim se, ili je Šmit pod uticajem nekih politika koje stvari vide na pogrešan način u BiH, pa on sam iznosi takve zaključke, ili se vodi takvim predstavama i slikama o Bosni i Hercegovini.

Ja bih mu preporučio da ode malo među obične ljude i da se makne sa asfalta. Pa da vidi šta oni kažu na tu temu. Ko je taj ko meni može ukinuti moj identitet? Pa i da mi ga zabranite, on će ostati moj. I ja ću samo biti ponosniji na njega. Niko o tome ne govori”.

Pobrkao je gospodin Šmit, kaže Komšić, kruške i jabuke, ali to je, izgleda, njemu, kaže, nažalost svojstveno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari