Komšić uputio Ustavnom sudu BiH zahtev za ocenu ustavnosti Šmitovih odredbi 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je Ustavnom sudu BiH zahtev za ocenu ustavnosti odredaba Ustava FBiH koje je nametnuo Visoki predstavnik Kristijan Šmit, saznaje Istraga.ba.

Komšić je od Ustavnog suda zatražio i donošenje privremene mere u ovom slučaju, navodi portal na svom Tviter nalogu.

Dodaje se da je iz Komšićevog kabineta upućen akt i Centralnoj izbornoj komisiji BiH u kojem se traži od te institucije da ne primenjuje Šmitove odredbe dok Ustavni sud BiH ne odluči po ovom zahtevu.

Ako Ustavni sud presudi protiv OHR-a, Bosna će biti u goroj političkoj krizi nego pre izbora 2. Oktobra, ocenio je stručnjak za međunarodne odnose Jasmin Mujanović. On je podsetio da je Ustavni sud već jednom presudio protiv OHR-a posebno u vezi sa amandamanima Pedija Ešdauna na statut grada Mostara.

Situacija u vezi s izborima u Mostaru se zakomplikovala, podsetimo, jer je tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun nametnuo izmene izbornog zakonodavstva i Statuta Mostara.

Ustavni sud BiH je u novembru 2010. zatražio delimičnu promenu Statuta Mostara, koji je 2004. nametnuo Pedi Ešdaun, kao i izmene Izbornog zakona BiH, ocenjujući ih kao neustavne.

Ustavni sud BiH tada je utvrdio da način na koji su organizovane izborne jedinice i broj gradskih većnika iz svake od tih jedinica nisu bili u skladu sa načelom jednakog prava glasa. U Mostaru su, kao posledica svega, preskočena dva redovna izborna ciklusa.

Mujanović ističe da su implikacije za Šmitov kredibilitet i političku stabilnost Bosne ovde ogromne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.