"Postoji potreba da konstitutivni narodi zadrže svoje mehanizme": Kristijan Šmit nametnuo Izmene izbornog zakona 1Foto: oslobođenje.ba

Visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo je večeras izmene Izbornog zakona, prenose sarajevski mediji.

„Nametnuo sam mere koje će unaprediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH. One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali.

Izmene koje sam uveo neće uticati na glasove koje ste dali. Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na izravne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavu neizravno izabranih tela.

Da budem jasan, ovo nije i ne može biti velika reforma Izbornoga zakona koja je još uvek neophodna i naširoko diskutovana. Snažno preporučujem da se ove dve stvari promatraju odvojeno. Taj posao tek treba biti obavljen i ja sam spreman uraditi svoj deo kako bih to podržao.

Moje odluke će pomoći kako bi ova država bila u stanju pripremiti ove razgovore na demokratski način i da daju rezultate.

Moj žuran zahtev danas izabranom sazivu Parlamenta BiH jest da brzo usvoji odluku o kojoj se već više od deset godina samo raspravlja, koja se čeka, o kojoj se samo izriču bujice reči bez ikakvih posledica: sprovedite presude Sejdić-Finci, Zornić i sve druge odluke suda u Strazburu i sudova u Sarajevu. Ja ću biti u tom timu i pomagaću, jer ovo zahteva mnogo rada i promišljanja.

U proteklih nekoliko nedelja, o ovim merama sam razgovarao s mnogim političkim čelnicima, akademicima, izaslanicima organizacija civilnoga društva, predstavnicima međunarodne zajednice. Različite političke stranke prezentirale su svoje predloge kako unapredili funkcionalnost države i Federacije BiH.

Međutim, domaći čelnici, nažalost, nisu mogli postići konsenzus o tim pitanjima između sebe. U odsustvu domaćega konsenzusa i sukladno mojemu mandatu te imajući u vidu potrebe ljudi, razmotrio sam odluke i danas ih doneo.

Odlukama se uvode mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi, čime će se osigurati funkcionalnost Federacije BiH. Mnoge procedure su pojednostavljene. Uvedeni su rokovi. I postoje posledice u slučaju ignoriranja ovih rokova.

Nakon današnjih odluka, nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik, neće više moći držati Federaciju taocem.

I očekujem od svih posvećenost zajedničkom radu u konstruktivnom duhu.

Uneo sam u Ustav i zahtev za obaveznu saradnju, što je osnova za prosperitet svih.

Da budem jasan: Niko ne može narediti volju da se zajednički radi u ime kantona, entiteta i države. Kao preduslov za uspeh preko je potreban mentalni i moralni zaokret u glavama pojedinih ljudi i političara ovde u Bosni i Hercegovini.

Takođe sam dodao ustavnu odredbu kojom se uvodi pravo da svatko može ostvariti izravno učestvovanje u političkom odlučivanju, a posebno da mladi imaju pravo da izađu sa svojim interesima i potrebama.

Ovo nije utemeljeno na etničkoj pripadnosti, ali neće ugroziti pravo konstitutivnih naroda da štite svoje vitalne interese. Ali ovo vidim kao žurno i nužno kako bi se dao veći prostor mudrosti i posvećenosti građana Bosne i Hercegovine.

Postoji potreba da konstitutivni narodi zadrže svoje zaštitne mehanizme, a da istodobno ti zaštitni mehanizmi ne mogu biti upotrebljeni za paralizu sustava. Ovom odlukom sam povećao broj izaslanika u Domu naroda. Time se omogućava raspodela mandata tako da se ispravlja prezastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda u nekim kantonima o čemu je bilo riječi u slučaju Ljubić te u nekim drugim presudama.

Takođe, sada prvi put Ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH.

Ove odluke imaju za cilj spriječiti paralizu Federacije BiH nakon izbora. Zato to činim i ove odluke donosim danas. Ne postoji način da se ugrozi struktura BiH kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, s tri konstitutivna naroda i Ostalima.

I svi imaju i trebaju imati zaštićena prava. Potrebna nam je kultura dijaloga i saradnje – funkcionalne strukture su osnova takve demokratske kulture.

Mi moramo prilagoditi koncepte iz 1995. novoj, otvorenoj i razumnoj mladoj generaciji. Svijet se promenio i mi moramo prilagoditi demokratske vrednosti!

Tako što će osigurati da izborni rezultati budu provedeni, nove vlade budu ustanovljene, da institucije mogu funkcionirati, da suci budu nominirani i imenovani, današnje odluke štite sve građane, sve konstitutivne narode i Ostale.

Upravo u ovom trenutku, evo s moje strane jedno razmišljanje i najava: stranke, političari i politički kalkulanti koji žele misliti da je blokada donošenja odluka moguća kao legitimno sredstvo u multietničkoj Bosni i Hercegovini varaju se i ja ću u budućnosti koristiti sve svoje ovlasti da to deblokiram! U svim slučajevima, ako bude potrebno! U svim slučajevima, ako bude potrebno!

Verujem u konstruktivan dijalog i pozivam na sudelovanje u tom dijalogu. Zahvaljujem pojedinima na njihovom osobnom strpljenju i konstruktivnim razgovorima izvan oka javnosti.

Uvideo sam da tu ima puno mudrosti i iskustva i nudim suradnju u budućnosti, na neki način, novi pristup. I taj novi pristup mora obuhvatiti obične građane, nevladine organizacije, ljude iz domena umetnosti, poslovne zajednice, nastavnike i učenike, profesore i studente.

Potrebno nam je zajedničko razumevanje s ljudima za Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj Uniji. Pozivam građane da rade na ovom. Ja ću pomoći.

Odluke koje sam potpisao jutros stupaju na snagu objavom na zvaničnoj internet stranici OHR-a ili u Službenim novinama, u zavisno što bude objavljeno ranije, stoji u saopštenju OHR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.