Konaković: Šmit mora da reaguje, on nas je sam doveo u ovu situaciju 1foto N1

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nakon prve sednice Saveta ministara u novom sazivu pozvao je visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da deblokira formiranje Vlade Federacije.

On je rekao da ministri HDZ-a, SBB-a i NIP-a imaju većinu u Vladi i da „neće biti sprovođenja politike koja je zemlju dovela na ivicu provalije”.

„Ako blokiraju i ako žele da zaustave život u Federaciji BiH, imamo model po kojem ćemo tu blokadu osmisliti. Blokada ne sme da se desi, mora da reaguje visoki predstavnik, on nas je sam doveo u tu situaciju. Uveren sam da će tako i biti. I dok traje blokada pokazivaćemo besmislenost te blokade“, kaže Konaković.

On je upitan da li će biti rekonstrukcije Saveta ministara zbog nemogućnosti da osmorica u sadašnjim okolnostima formira Vladu FBiH.

„Od 2018. godine, kada smo formirali Vladu Kantona Sarajevo, slušam priče da ‘neće dugo, raspašće se. Mi ćemo to završiti’, onako kako oni završavaju. Imate epilog te sarajevska priče danas, da ti koji su to najavljivali, prepolovili smo ih i nikad se više neće vratiti na te pozicije. Od kada smo počeli da ovde slušamo istu priču koja se stvara u toj stranci, političkom centru i obavještajno-bezbednosnom centaru kroz institucije, kako se ta priča raspada, kako ne može, kako nikada neće formirati državnu i federalnu vlast“, ​​rekao je Konaković.

Naglasio je „da će biti formirana Vlada Federacije BiH“.

On je govorio i o dodatnim proverama ministara.

„Zakon o Savetu ministara je jasan, zna se kako smo imenovani i u daljim procedurama neke moje kolege imaju specifičan posao koji zahteva pristup tajnim informacijama. To se verovatno odnosi i na kolegu Nešića i kolegu Heleza. U skladu sa zakonima će biti verifikovani. Ne može se desiti da se ne izvrši neka verifikacija koja treba da se uradi u Savetu ministara. To je nemoguće“, rekao je Konaković, prenosi Oslobođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.