Kovačevski: Francuski predlog za rešavanje spora sa Bugarskom je apsolutno neprihvatljiv za nas 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski odbacio je danas u Briselu francuski predlog za rešavanje spora sa Bugarskom.

„Predlog u sadašnjem obliku je neprihvatljiv za mene, za predsednika države, Vladu, koalicione partnere i za građane Republike Severne Makedonije. Ako se u toku francuskog predsedavanja postigne razumevanje za naše pozicije spremni smo da se uključimo u razgovore o tome da bismo počeli pregovore u junu“, rekao je on na zajdničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Kovačevski je rekao da bi, što se tiče francuskog predloga, prvo želeo da se zahvali predsedniku (Emanuelu) Makronu na njegovoj posvećenosti i naporima da se pronađe rešenje, kako bi Severna Makedonija započela pregovore sa EU za vreme francuskog predsedavanja.

„U tom dinamičnom procesu rada sa francuskim predsedništvom objavili smo svoje stavove i crvene linije i u tom kontekstu želim da potvrdim da predlog koji bi bio prihvatljiv treba da garantuje ključne elemente – jasnu formulaciju za makedonski jezik u pregovaračkom okviru i jasne zaštite makedonskog identiteta“, rekao je Kovačevski.

Istakao je da istorijska pitanja ne mogu biti kriterijumi u pregovaračkom okviru i da pregovori Severne Makedonije i EU moraju da počnu pre nego što počne procedura za ustavne promene kojima bi se Bugari, Hrvati i Crnogorci uključili u preambulu Ustava.

Premijer Severne Makdonije kao uslov postavio je i snažne garancije i Bugarske i EU da Sofija neće uslovljavati novim zahtevima van onoga što će biti dogovoreno u pregovaračkom okviru i bilateralnom protokolu koji još nije usaglašen sa Bugarskom.

„I naravno, svako rešenje će morati da se konsultuje sa institucijama Republike Severne Makedonije“, rekao je Kovačevski.

Istakao je da, kako je rekao, „ne smemo da dozvolimo da bilateralna pitanja postanu multilateralna“, što bi se desilo kad bi Skoplje prihvatilo zahteve Sofije i ovakav francuski predlog.

Početak pregovora sa Skopljem od kraja 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, dok je napredak Tirane na putu ka EU vezan za napredak Severne Makedonije.

Prema rečima Kovačevskog, Severna Makedonija je posvećena pronalaženju obostrano prihvatljivih rešenja zasnovanih na evropskim vrednostima i dostojanstvu svojih građana i sa takvom idejom je ušla u pregovore sa Bugarskom.

„Mesecima smo insistirali da svoje vreme i pažnju posvetimo budućnosti i pronalaženju rešenja koja će deblokirati proces pristupanja i Severne Makedonije i Albanije. Bugarska je, pak, odlučila da se vrati u prošlost i ponovo uvede blokadu, što nikome ne ide u prilog osim pojedinim trećim stranama, koji će imati otvoreno tlo da popune praznine koje će se otvoriti ovakvim nepromišljenim koracima koji su izuzetno važni sa geostrateškog aspekta“, rekao je Kovačevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.