Kovid desetkovao javne službe u Hrvatskoj, bolovanja i prekovremeni rad 1Korona virus, Hrvatska Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Zbog brzog širenja korona virusa, soja omikro, velik broj radnika u Hrvatskoj je na bolovanju ili u samoizolaciji što je stvorilo probleme u funkcionisanju javnih i državnih službi u svim većim gradovima, javlja Hrvatska radio-televizija.

I danas se u Hrvarskoj beleži veliki broj novozaraženih – gotovo 16 hiljada, a preminulo je još 65 osoba.

Zbog kovidau januaru je 11.303 građanin otvorio bolovanje, a u HZZO-u kažu – brojevi su i mnogo veći jer mnogi rade od kuće ili koriste godišnji odmor i slobodne dane.

Pozivi stižu, odlaganja nema, radi se prekovremeno jer u hitnoj službi zbog korona virusa manjka 25 radnika, prenosi HRT,

„Desetkuje nas, svakih sat dva dobijem podatak da je još jedan naš radnik pozitivan. Na sreću su vakcinisani, simptomi su vrlo blagi“, kaže Gordana Antić, upravnica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Dodaje kako je rad organizacijski vrlo zahtjevan – oni koji su ostali rade pojačano, sa puno prekovremenih sati.

U ZET-u je na bolovanju 390 vozača, više od pola njih ima kovid ili je obuhvaćeno samoizolacijom. Upravnik službe za odnose s javnošću ZET-a Domagoj Zeba kaže kako su trenutno redukovane pojedine autobuske linije, a stanje s ljudstvom menja se iz sata u sat.

Više od 20 posto vozača splitskog Prometa ne vozi zbog kovida.

Vatrogascima rad zbog koronavirusa nije poremećen.

„Naši zaposleni su većinom vakcinisani, više od 60 odsto, jedan deo je preboleo, tako da su ta ‘teška vremena’ iza nas. Poslujemo normalno, pa sigurnost nije upitna u našem gradu“, poručuje Petar Bućan, zamenik zapovednika Vatrogasne jedinice Splita.

U Osijeku ima pozitivnih u svim javnim preduzeđima.

„I poreska i carinska služba, centralni deo Ministartva finansija – dosta ima ljudi koji su u izolaciji i samoizolaciji. Međutim, to je izazov za sve nas da se organizujemo koliko je moguće bolje“, kaže ministar finansija Zdravko Marić.

Razmišlja se i o skraćivanju samoizolacije sa sedam na pet dana, najavio je ministar i načelnik Štaba civilne zaštite Davor Božinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.