Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Nije dobro što je stvoren bezbednosni vakuum na severu 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini posle razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da nije dobro što je stvoren bezbednosni vakuum na severu.

Na severu je stvoren ozbiljan bezbednosni vakuum, što nije dobro. Želimo da se vrati normalna situacija, kada je policija bila tamo i radila svoj posao, kada je pravosuđe funkcionisalo, rekao je Lajčak, prenosi Radio Kim.

On je naveo da je sa Kurtijem razgovarao o situaciji na severu nakon povlačenja pripadnika srpske zajednice iz policije i pravosuđa i da je želeo da čuje kako teku pripreme za lokalne izbore.

Na sastanku je bilo reči i o nastavku razgovora u Briselu, energetici i pitanju nestalih.

„Mi želimo da iskoristimo ovaj zamah, radimo na tome da dođe do sastanka na visokom nivou koji će se baviti normalizacijom odnosa i želimo da se taj sastanak održi u roku od nekoliko nedelja“, rekao je Lajčak.

Za Zajednicu srpskih opština rekao je da su dve strane preuzele obaveze i da je važno da se te obaveze ispune, odnosno da se primene postignuti sporazumi.

Odgovarajući na pitanja vezana za rokove oko postizanja konačnog dogovora, Lajčak je istakao da on nije čovek rokova.

„Videćemo šta će biti u martu“, kazao je on i naglasio da je važno da su se dve strane usaglasile oko sastanaka i da sve zavisi od Kosova i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.