Lider HDZ BiH: Tvrdnje da sam umešan u korupciju postoje 20 godina 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je danas da tvrdnje da je umešan u koruptivne radnje postoje još od vremena kada je Visoki predstavnik u BiH bio Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch).

„Nahodao sam se ja po sudovima u vreme Petriča, sedam godina, apsolutno se nahodao i časno nahodao“, kazao je Čović posle sednice Predsedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru, o mogućnosti da SAD i njemu uvedu sankcije zbog korupcije.

Pojedini analitičari ocenili su da američka administracija i protiv Čovića ima dokaze za krivični postupak, u vezi sa mostarskom kompanijom Aluminij i Hercegovačkom bankom.

Čović je naveo da se sada govori isto što i u vreme kada je visoki predstavnik bio Petrič.

„Kad sam krenuo u taj proces, na dan kad mi je istekao mandat u Vladi Federacije BiH, krajem marta 2001. godine, za sedam dana sam morao otići na sud. To je bio taj obračun s politikama. Mislim da i danas rade isto oni koji ne misle kao što mi mislimo o BiH. Neki spolja i danas rade isto“, kazao je on.

Čović je rekao i da bi o izmenama Izbornog zakona trebalo ponovo organizovati širi sastanak za deset ili 15 dana, ocenivši da bi to bila nova mogućnost za približavanje stavova.

Dodao je da se ovih dana održavaju pojedinačni sastanci stranačkih lidera sa predstavnicima međunarodne zajednice i ambasadorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.