MANS podržava pokretanje izviđaja povodom krivične prijave protiv Mila Đukanovića i još četiri osobe 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozdravila je odluku glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da pokrene izviđaj povom krivične prijave za pranje novca, koju je ta nevladina organizacija podnela protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i još četiri osobe.

Dejan Milovac iz MANS-a rekao je Televiziji Crne Gore da je odluka Novovića veoma važna kako bi se konačno saznala istina o čuvenom prvom milionu.

„Pored toga što me raduje da tužilaštvo ponovo otvara predmete koji se tiču Đukanovića i njegove porodice, ono što bi trebalo da prati celi slučaj je i utvrđivanje odgovornosti zbog odbacivanja ove krivične prijave prošle godine i prigovora koji je MANS uputio na odluku bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića“, kazao je Milovac.

Za taj predmet interesovala se i Evropska komisija, a Specijalno državno tužilaštvo je ovog proleća, prema navodima portal Libertas, Briselu odgovorilo da su nakon prikupljenih obaveštenja od trojice osumnjičenih i odgovarajuće bankarske dokumentacije iz inostranstva utvrdili da nema krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

„Nadamo se da sada neće krenuti stopama koje su utvrdili tužilaštvo i Katnić i da će istraga dovesti do konačne istine, pogotovo zbog toga što se radi o političkoj ličnosti koja je na visokom nivou, odnosno o mogućem slučaju korupcije na visokom nivou“, rekao je Milovac.

Pored Đukanovića, krivična prijava koju je podneo MANS odnosi se na predsednika Atlas grupe Duška Kneževića, Duška Bana, Željka Mihailovića i bivšeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Predraga Mitrovića.

U krivičnoj prijavi je, između ostalog, navedeno da su se oni udružili u kriminalnu organizaciju, sa ciljem vršenja teških krivičnih dela radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Iz kabineta Đukanovića danas nisu želeli da se oglašavaju ovim povodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.