"Međunarodna zajednica deluje nepristrasno": Bećirović promenio stav 1Foto: klix.ba

Iako su predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini na meti oštrih kritika, a posebno visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, zbog pokušaja nametanja diskriminatorskih odredbi Izbornog zakona BiH, kandidat za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović nedavno je javnosti ponudio jedno prilično autentično mišljenje koje odudara od dominantnih tonova.

„Mišljenja sam kako međunarodna zajednica deluje nepristrasno i da se u izbornoj godini nije stavila na stranu nijedne političke opcije već na stranu ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini“, poručio je Bećirović.

Radi se, kako se tumači, o prilično hrabroj izjavi kada se ima u vidu činjenica da su međunarodni medijatori tokom višemesečnih pregovora oko izmena izbornog zakona, uglavnom blagonaklono gledali na predloge HDZ-a, pa se postavlja pitanje zna li Denis Bećirović nešto više o samoj ulozi međunarodne zajednice, u odnosu na kompletnu bosanskohercegovačku javnost.

Takođe, kao otvoreno pitanje nameće se i to zbog čega je Bećirović uopće učestvovao u nedavnim protestima građana pred OHR-om, povodom pokušaja nametanja diskriminatorskih odredbi izbornog zakona BiH, ukoliko snažno veruje u nepristrasnost međunarodne zajednice, navodi nap.ba.

U kotekstu toga valja istaći i da su tenzije u Bosni i Hercegovini zbog najava nametanja Izbornog zakona i dalje prisutne.

O izbornom zakonu, izborima, dešavanjima za N1 je govorio i akademik Esad Duraković. Komentarišući nametanje tehničkih i odlaganje političkih izmena Izbornog zakona, kazao je da se “Šmit i oni koji vrše presiju moraju držati pod reflektorima”.

“Bio sam na protestima kod OHR i odahnuo sam nakon Šmitove odluke. On je kazao da je odložio konačnu odluku, to je neka vrsta predaha, ali ja jako strepim od te njegove odluke ako bude po scenariju i zahtevu HDZ-a, onda je to vrlo ozbiljna stvar”, naglasio je Duraković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.