Milanović: Bićete izdajnici, majke mi, ako Hrvatima u BiH ne date pisanu garanciju 1Foto: nap.ba

Hrvatski predsednik Zoran Milanović danas je postavio oštar ultimatum Saboru i Vladi Republike Hrvatske vezano za glasanje o proširenju NATO saveza, sve dok se ne izmeni Izborni zakon BiH.

„Svako ko ne iskoristi prigodu, istorijsku, da se izbori za Hrvate u BiH, jer to je hrvatski interes, to nije kapric i obesna želja, nama se tu radi o ušima, ako ne o glavi, da u Hrvatskom saboru ne glasa za nikakva širenja NATO-a, ne dolazi u obzir. Vrlo jasno govorim, dok se Hrvatima u BiH ne da pisana garancija da su stvari rešene.

I to pisano, nema majke mi. Dok se ne da na papir, znači do promena zakona. Ko god ne bude glasao tako, ja ću ga nazvati izdajnikom, kao i svakoga ko će s njima popiti kafu. Znači, i njih ću proglasiti izdajnikom, jer nema druge“, rekao je Milanović.

Milanović je ovaj ultimatum Saboru i Vladi Republike Hrvatske ispostavio, piše sarajevska agencija Patria, na inicijativu hrvatskih evroparlamentaraca predvođenih Željanom Zovko i Tomislavom Sokolom, koji su pod političkom kontrolom Dragana Čovića i HDZ-a BiH.

Još u januaru ove godine Patrija je pisala o tome da hrvatski evroparlamentarci održavaju tesnu saradnju sa liderom HDZ-a, u čemu prednjače Zovko i Sokol, a nauštrb hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Hrvatski evroparlamentarci koji su bili česti gosti u Mostaru, protivili su se uvođenju sankcija lideru SNSD-a i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, što je znatno otežavalo položaj Vlade Republike Hrvatske i premijera Plenkovića i Evropskoj uniji, odnosno Savetu Evrope.

Isti su prečesto istupali u javnosti sa stavovima koji se kose sa probriselskom politikom hrvatskog premijera, a  takvi nastupi bili su podstaknuti usled svakodnevne komunikacije sa HDZ-om BiH i Draganom Čovićem.

Prema našim saznanjima, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, i tada je kako bi stavio pod svoju kontrolu hrvatske evroparlamentarce, ali i popravio odnose sa vlastima u Sarajevu, od lidera HDZ-a insistirao da javno i decidirano  Čović i HDZ BiH osude politiku Dodika i zatraže uvođenje sankcija od strane Evropske unije Dodiku, što se nije desilo, te su problemi u toj komunikaciji postali još veći.

Posljednji Milanovićev ultimatum Saboru i Vladi Hrvatske samo je još jedna inicijativa kruga okupljenog oko Zovko i Čovića, koji nezadovoljni Plenkovićem, a u saglasnosti sa stavovima Milanovića, sada ponovo hrvatskog premijera, Vladu i Sabor dovode u nezgodnu poziciju, navodi agencija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.