Ministar pravde Crne Gore: Neprihvatljivo da Božoviću bude zabranjen ulazak 1Vladimir Božović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da je nerazumljivo i neprihvatljivo da bez ikakvog povoda bude zabranjen ulazak u Crnu Goru proteranom ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Vladimiru Božoviću.

Božović je objavio video snimak sa graničnog prelaza Dračenovac sa Srbijom, na kojem, kako je kazao, čeka da mu bude uručeno rešenje o zabrani ulaska u Crnu Goru.

„Zvaničnom ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori, čoveku koji je rođen u Crnoj Gori i kojem roditelji i najuža rodbina vekovima imaju korene u našoj državi“, poručio je Kovač na zvaničnom Tviter nalogu Ministarstva pravde.

Kovač ističe da bi ovakvi akti morali biti preispitani.

„Čelni ljudi ANB-a pozvani na odgovornost ako se utvrdi da je ovakva odluka doneta na osnovu političkih i diskriminatornih aršina“, poručio je Kovač.

Pobjeda je objavila da je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić potpisao odluku o zabrani ulaska u Crnu Goru proteranom ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Vladimiru Božoviću.

On je to uradio u okviru akcije koju su sproveli Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za nacionalnu bezbednost koja je koordinisana sa crnogorskim međunarodnim partnerima, u kojoj se po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) vodi istraga protiv više osoba zbog sumnje da su sarađivali sa ruskom tajnom službom.

Božović, kojeg je Crna Gora ranije proterala, poručio je da će se žaliti na ovo rešenje, te da očekuje reakciju države Srbije, predsednika vlade, celog srpskog naroda, ali i srpskog patrijarha.

„Jer ovo nije udar na mene i moju porodicu, ovo je udar na sve Srbe u Crnoj Gori i na sve Srbe gde god da žive, da im se pokaže da oni nisu demokratski narod, da nisu narod dostojan da im se poštuju osnovna ljudska građanska i verska prava i slobode“, kazao je Božović.

Krajem novembra 2020. Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore zatražilo je od Božovića da napusti Crnu Goru nakon što je proglašen personom non grata zbog kako je tada saopšteno mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.