Most u Hrvatskoj nejednakih visina: "Izgleda kao dva mosta" 1Foto: Printscreen/N1

Krajem januara najimpresivniji most preko Cetine biće istorijski povezan.

Na 70 metara nadmorske visine spojiće se dva kraja mosta, koji sada „štrče“ iz klisure i portala pristupnih tunela „Omiš“ i „Komorjak“. Skreće se pažnja na visinsku razliku između dva dela, koja je vidljiva i golim okom.

Most preko Cetine, spektakularan, ali dva dela na različitim visinama.

Turista iz Slovenije kroz smijeh kaže za N1 Zagreb: „Izgleda da postoje dva puta, a ne jedan. Izgleda da su promašili cilj.“

Turista iz Australije je takođe iznenađen stanjem omiškog mosta: „Izgledaju kao dva mosta. Zašto ide preko prirodne planine? Meni to ne izgleda lepo, izgleda čudno.“

Nedovršeni most krasi panoramu omiškog kraja i ponos je meštana. Kažu nam da se vredno pratio svaki novi centimetar konstrukcije. Visinska razlika izaziva brojne komentare, piše N1 Zagreb.

Omišanin veruje stručnjacima: „Mislio sam da se samo meni tako čini. Ali tako je od početka. Valjda će to izgladiti’, nemam pojma. Oni su stručnjaci, a ne mi.”

Druga Omišanka ne krije zabrinutost: „Avaj, jedna dole, druga gore. Ali oni će to učiniti, zasadiće. Mislite li da se to može učiniti, da oni to neće ostaviti ovako? Ma dobro, valjda neće ovako ostati, pa valjda zato to rade“, kaže kroz smeh.

Građevinari nisu hteli da budu pred kamere, ali kažu da posle Nove godine sve treba da se dovede u red. Na sreću, turista, inače inženjer po struci iz Australije, koji nikada ranije nije video ovako nešto, kaže: „Sa tim se još nešto može promeniti. Ali sa naše tačke gledišta to izgleda smešno, ali u isto vreme i zanimljivo.”

Slovenci nude svoje rešenje: „Treba pozvati arhitektu koji je projektovao Pelješki most i pitati ga šta treba da se uradi. Pa pogledajte šta je tamo uradio!”

Međutim, u jednom se svi slažu – vrednost mosta je nemerljiva i trud će se isplatiti. Samo neki od komentara meštana su: „Puno će značiti, posebno u sezoni kada kasne gosti, kada je Krkljana, kada treba da prođe hitan slučaj i tako dalje“; „Prvo ću proći kroz to samo da vidim kako je to proći“; „Hvala ti Bože, hvala ti Bože da se još jednom završi pa da i nama bude malo lakše.

Završno potiskivanje deonice mosta, dužine 12 metara, još nedostaje, da bi se konačno spojio prelaz preko kanjona kraške lepote iznad Omiša, i to u vidljivoj dužini od 152 metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.