Na avion koji je poleteo iz Zagreba nije pucano, oštećenja nastala na drugi način 1Foto: Aleksandar Roknić

Avion Kroejša Erlajnza (Croatia Airlines) koji je u sredu veče iz Zagreba sleteo na pistu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, ima oštećenja za koje se prvobitno pretpostavljalo da su nastala iz vatrenog oružja.

Pilot koji je upravljao avionom po dolasku na sarajevsku pistu je prijavio oštećenja na trupu aviona, a prema prvobitnim informacijama, oštećenja su nastala pucnjevima iz vatrenog oružja, prenelo si mediji iz BiH.

Ipak kako prenose regionalni mediji, Tužilaštvo BIH oglasilo se zvaničnim saopštenjem i otklonilo mogućnost da je na avion pucano.

– Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, koordinirao je provođenje uviđaja koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio tim za uviđaje. Prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na avionu Kroejša Erlajnza nastalo delovanjem vatrenog oružja. Prema stavu stručnih osoba, oštećenje je prouzročeno mehaničkim udarcem. Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica, niti drugih tragova koji bi ukazivali na delovanje projektila iz vatrenog oružja – saopšteno je.

Nakon informacije da je redovnom kontrolom aviona na aerodromu Sarajevo, koji je stigao letom iz Zagreba, na trupu letelice uočeno oštećenje za koje se sumnjalo da je naneseno metkom iz vatrenog oružja, dežurni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine zatražio je sprovođenje uviđaja uz prisustvo Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, prenosi N1.

Uočeno oštećenje nije ni na koji način ugrozilo bezbednost leta i putnika, a detaljnim pregledom utvrdiće se način oštećenja, kao i bezbednost aviona za dalje letove, rekli su iz tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.