Najavljeni novi protesti ispred OHR-a: "Ili povlačenje odluka ili smena Šmita" 1Foto: snapshot Twitter

Novi protesti zbog nametanja odluka u izbornoj noći visokog predstavnika Kristijana Šmita zakazani su za ponedeljak 24. oktobar u 17 sati, prenose sarajevski mediji.

Neformalna grupa građana koja je zakazala nove proteste poručila je: „Ili povlačenje odluka ili smena Kristijana Šmita“.

U obrazloženju navode kako će zahtevati od visokog predstavnika Kristijana Šmita da primi građane i organizatore na sastanak.

 

“Svi moraju shvatiti da je ovo stavljanje u rezervat najmnogobrojnijeg naroda koji je jedini ginuo da bi državu sačuvao, nemoguće. Nećemo dozvoliti nikakvim lobijima bilo čijih interesa da se Bosnom igra i donose odluke koje nemaju smisla i koje su diskriminirajuće po jedna narod”, naveo je Nihad Aličković, jedan od organizatora.

Poručili su kako će ovo okupljanje biti bez političkih faktora i pokušaja da se od protesta napravi predizborni skup.

Veliki potesti pred OHR-om bili su 27. jula kada su se građani izrazili svoj stav protiv nametanja izmjena Izbornog zakona BiH. Iako je Šmit tada odustao od političkih izmna, a nametnuo paket integriteta, u izbornoj noći usledio je obrt.

Šmitova odluka nije naišla ni na odobravanje Evropske unije, a Delegacija EU je u izbornoj noći istakla da je reč o isključivo Šmitovoj odluci.

Iz susedne Hrvatske pozdravili su intervenciju visokog predstavnika, a Vlada Hrvatske je javno priznala da je mesecima radila sa visokim predstavnikom na ovim izmenama.

Političke stranke sve jasnije zauzimaju stav i traže od Šmita i OHR-a izjašnjenje.

I CIK je zbog odluke Šmit je, ocenjuje se, u nezahvalnoj poziciji jer je ranije uputstvo o popuni Doma naroda PFBiH iz decembra 2018. stavljeno van snage, a visoki predstavnik vrši pritisak na CIK da donesu novo uputstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.