"Najbolje da pobede Krišto i Cvijanović": Dodik uveren da Komšić neće moći da "računa na glasove muslimana" 1Foto: snapshot Youtube / kanal RTS

“Za Republiku Srpsku bi najbolje bilo da pobijede Borjana Krišto i Željka Cvijanović. Njih dvije bi bile značajan tandem u Predsedništvu. U Predsedništvu je uvek važan zbir. U mnogim situacijama je potrebno da imate dva glasa u Predsedništvu”, kazao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik za RTS.

Očekuje pobedu, rekao je, Željke Cvijanović, a da kod „Muslimana postoje dva ujednačena kandidata – Bakir Izetbegović i Denis Bećirović“.

Smatra da će njihov rivalitet podeliti glasačko telo, tako da Željko Komšić „neće moći da računa na glasove Muslimana prilikom izbora za hrvatskog člana Predsedništva“.

Govoreći o Borjani Krišto kao kandidatkinji za hrvatskog člana Predsedništva, Dodik je rekao da je „reč o dami koja je čvrsto opredeljena za Dejton i da nije spremna za bilo šta na štetu bilo koga, pogotovo ne Hrvata“.

Smatra da bi u slučaju da Cvijanovićeva i Krišto budu izabrane u Predsedništvo BiH to omogućilo da postoji važan zbir prilikom glasanja o većini pitanja, a da su dosad Džaferović i Komšić uvek glasali tako da se ne desi da neki od njih bude na strani Dodika.

„Čak se dešavalo da Džaferović glasa za, Komšić protiv, pa da Džaferović menja svoj glas da bi imali isti“, rekao je Dodik.

Bilo je i situacija kada su glasali jedinstveno, ali nikada se, kaže, nije desilo da jedan glasa sa njim, a drugi ne.

Na pitanje da li se plaši da Republika Srpska može doći u tešku poziciju zbog toga što on otvoreno podržava Putina, Dodik je rekao da je jasno govorio da je protiv rata, ali da je uveren da je Rusija bila prinuđena da povuče poteze kakve je povukla.

„To je igra velikih na koju ja ne mogu da utičem. Imamo u BiH Zapad, Brisel, Vašington, koji su stalno protiv RS i srpskog naroda. Nisam mogao drugačije da se ponašam, ali da jesam, šta bih dobio? Izgubili bismo savezništvo Rusije, a ne bismo nikog drugog dobili na svojoj strani“, obrazložio je Dodik.

Navodi da to što je EU obustavila finansiranje izgradnje dela auto-puta ne znači da RS nema alternativu i da će obezbediti novac za 40 kilometara tog puta.

„Oni nam daju kredite, a hoće da im aplaudiramo. Čim im nešto ne odgovara zaustavljaju radnju. To je stvar nemoći ili nestrpljenja u Evropi zbog svega ovoga“, ocenio je Dodik.

Povodom pozicije Srbije, kaže da je Srbija otišla mnogo dalje na evropskom putu i ima mnogo više evropskih investicija.

„Vučić je ozbiljan državnik i vodi odmerenu politiku i u interesu Srbije. Ja smatram da je ta politika racionalna, umerena i odgovara interesima Srbije. Srbija je daleko više otišla na putu ka EU, tu je mnogo više investitora, najveći spoljnopolitički ekonomski partner Srbije je EU i o tome mora da se vodi računa“, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari