"Nastavak Miloševićeve politike, koja može skupo da nas košta": Aleksandar Popov za Danas o izjavi Vučića da za Srbiju američke sankcije ne postoje 1foto FoNet Aleksandar Mijailović

Na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci, predsednk Srbije Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se Srbija prema sankcijama Sjedinjenih Država koje su uvedene rukovodstvu RS ponašati kao da ne postoje.

Sagovornik Danasa povodom ove izjave, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ističe da je to nastavak politike devedesetih godina koju je vodio Slobodan Milošević.

„Ta politika nas je zavadila sa Zapadom. Ignorisali smo bilo kakva upozorenja i na kraju smo doživeli sankcije i izolaciju“, kaže Popov.

On ukazuje da je ovo samo nastavak te jedne politike prema međunarodnoj zajednici „ignorišući sve njihove zahteve, počev od ignorisanja sankcije prema Rusiji“.

„Ta politika nas je skupo koštala i sada može ponovo da nas košta“, naglašava Popov.

Na naše pitanje zašto EU uglavnom prećutkuje ono što rade Vučić i Dodik, naš sagovornik podseća da je Milošević jedno vreme za Zapad bio faktor stabilnosti, a da je odjenom postao balkanski kasapin.

„Ne čudi zapravo ni Dodik ni Vučić. Čudi to što Zapad stvara mogučnosti da se oni tako bahato ponašaju. Teraju inat Zapadu. Kad je reč o Vučiću, njega je Angela Merkel na neki način podržavala. Sve je to ohrabrivalo ovakvo ponašenje i Vučića i Dodika i svakog autokrate na ovim prostorima“, ističe Popov.

On dodaje da ih je (Vučića i Dodika) ponašanje bez posledica ohrabrilo.

„Ne vidimo nikakve konkretne posledice po njih“, primećuje Popov i pita zašto i do kada će Zapad tolerisati to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari