Nema prodavnica, automobila, većina stanovnika se preziva isto: Ovo je najmanje naseljeno ostrvo u Hrvatskoj 1Foto: Wikimedia/Lovro Rumiha

Jedna od posebnosti ostrva jeste što većina stanovništva nosi isto prezime – Valčić – koji su na Ošljak došli s Cresa, a danas žive i na drugim mestima.

Ošljak je najmanje naseljeno ostrvo u Hrvatskoj, za koje se veruje da je bilo naseljeno od davnina. Prostire se na 0,39 kvadratnih kilometara u Zadarskom kanalu – oko pola nautičke milje od Preka na ostrvu Ugljan.

Meštani ostrvo zovu i Lazaret. Ime je dobila po tome što je u 17. veku služila kao bolnica (lazaret) za izolaciju bolesnika od gube i kuge za celo zadarsko područje. Danas je to idilično odredište za odmor ispunjeno prelepom prirodom i tradicionalnim kućama mediteranske arhitekture – njih oko 60.

Prema popisu iz 2011. ovde živi 29 ljudi. Broj stanovnika zavisi i od godišnjeg doba – u zimskim mesecima na Ošljaku živi 12 ljudi, a u letnjim mesecima svi kapaciteti raspoloživih smeštajnih jedinica su popunjeni do vrha.

Zapanjujuća priroda

Jedna od posebnosti ostrva je da većina stanovništva nosi isto prezime – Valčić – koji je na Ošljak došao sa Cresa, a danas živi u drugim mestima. „Ostrva su danas sve privlačnija za celogodišnji život, pa ima i prezimena na Ošljaku koja nisu Valčić. Ljudi koji kupuju kuću na ostrvu odlično se uklapaju u malobrojno lokalno stanovništvo i vole i poštuju ostrvo“, otkrivaju iz Turističke zajednice opštine Preko.

Većim delom ostrva dominira prelepa park-šuma sa gustom vegetacijom borova, čempresa i hrasta crnike sa neizbežnim stablima maslina i mediteranske makije. U hladu borove šume nalaze se male živopisne uvale čistog mora koje su savršene za letnje osveženje od visokih temperatura.

Čarobna park-šuma je i mesto gde se može videti nekoliko ugroženih i strogo zaštićenih vrsta ptica od vrane (Lullula arborea) i primorskog goluba (Anthus campestris) preko zlatnog orla (Akuila chrisaetos) i morske vrane (Phalacrocorak). aristotelis) do zmije Cir gallicus) i dugokljune čigre (Thalasseus sandvicensis).

Šta videti?

Istražite ribarsku luku, posetite crkvu Sv. Marije iz 6. veka i ruševine vetrenjače iz 16. veka i ruševine letnjikovca porodice Kalogera. Tu je i stari deo naselja sa desetak kuća – selo Valčić – koje je podignuto u 17. i 18. veku. Na ostrvu se može videti i bunker iz vremena Drugog svetskog rata.

Stara škola na ostrvu decenijama ne radi jer nije imala dovoljno đaka za održavanje redovne nastave. U međuvremenu je renoviran i služi ostrvljanima kao dom kulture i zabave.

„Ostrvljani sa ponosom ističu „stonovac“ koji je nastao za vreme italijanske okupacije Ošljaka u Drugom svetskom ratu. Italijani su izgradili ovu veliku zbirku vode i cisternu i tako snabdevali celokupno stanovništvo ostrva. Voda se uzimala sa male česme koja i danas radi – kažu nam u Turističkoj zajednici opštine Preko.

Šta raditi?

Automobilski saobraćaj na ostrvu je zabranjen, zato je najbolje ketati se po njemu biciklom, ako ne peške.

„Pešačka staza na ostrvu duga je dva kilometra, prolazi pored svetionika i ostataka vetrenjače, a možete se popeti na vrh ostrva koji se uzdiže na 90 metara i sa kojeg se pruža nezaboravan pogled. savetuju Turističku zajednicu Preko.

Istražite ostrvo i njegove prirodne lepote. Ošljak nudi odlične mogućnosti za pecanje i ronjenje.

„Prvi veštački riblji greben u Hrvatskoj postavljen je u blizini obale Ošljaka u cilju očuvanja podvodnog života i sa ciljem proširenja delatnosti vezanih za podmorje“, dodaju iz Turističke zajednice opštine Preko.

Kako da stignemo tamo?

Do Ošljaka se može doći trajektom. Svaki dan trajekt pristaje na Ošljak dva puta, a postoje dvije povratne linije za Zadar i Preko.

„Ako neko ima svoj čamac, može ići na ostrvo u sopstvenom aranžmanu. U letnjim mesecima omiljena destinacija je izlet brodom Ošljak“, kažu nam u Turističkoj zajednici opštine Preko.

Imati na umu

Na ostrvu nema prodavnica – čak ni leti. Ostrvljani i njihovi gosti namirnice kupuju u obližnjem gradu Preko na Ugljanu ili u Zadru. Takođe, leti na ostrvu postoji samo jedan restoran.

Gde odsesti?

Turistima je na raspolaganju jedna kuća za odmor i osam apartmana. Ali ako želite da spavate ovde, smeštaj treba rezervisati pre zvaničnog početka letnje sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.