Gde sve možete otići na letovanje bez kovid propusnice 1Dalmacija, foto: Natalija Jakovljević

Kako se bliži početak letnje sezone brojne evropske zemlje, inače neke od omiljenih turističkih destinacija građana Srbije, rešile su da potpuno ukinu ograničenja zbog koronavirusa.

Albanija

Albanija je 1. maja ukinula ograničenja uvedena u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Za ulazak u ovu zemlju sada nije potrebna potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa, negativan test, niti potvrda o preležanom virusu.

U Albaniji su ponovo otvoreni noćni klubovi i ukinuta zabrana emitovanja muzike posle 23 sata. Ukinuta je i obaveza nošenja maske, ali je ostala preporuka da se maska nosi u zatvorenom prostoru.

Grčka

Poput Albanije, i Grčka je od 1. maja ukinula veći deo restriktivnih mera.

Za ulazak u ovu zemlju više neće biti potrebne potvrde o vakcinaciji, negativni PCR testovi, kao ni potvrda o preležanoj bolesti, što znači da se u Grčku ulaziti kao pre korone, samo s pasošem.

Kovid sertifikati nisu potrebni za restorane, kafiće ili kulturne institucije, a nošenje maski na otvorenom ostaje na nivou preporuke na mestima gde su gužve.

PLF formular ukinut je još u martu, a grčki ministar zdravlja Tanos Plevris nedavno je najavio ukidanje većine preostalih mera do kraja avgusta.

Italija

Ministarstvo zdravlja Italije saopštilo je nedavno da ukida zdravstvenu propusnicu koja je bila potrebna za ulazak u restorane, bioskope, teretane i druga javna mesta. Ali, zdravstvena propusnica koja sadrži dokaz o vakcinaciji, potvrdu o preležanom virusu ili negativnom testu i dalje je potrebna za pristup bolnicama i staračkim domovima.

Obaveza nošenja maski unutar supermarketa, radnih mesta i prodavnica takođe je ukinuta, ali je ostala obaveza u javnom prevozu, bioskopima i svim zdravstvenim ustanovama i ustanovama za stara lica.

Posetioci Italije više ne moraju da popunjavaju komplikovan onlajn formular za lociranje putnika u EU, a koji je zahtevan prilikom prijave na aerodrom. I u Italiji su zvaničnici javnog zdravstva pozvali na oprez i naglasili da pandemija još nije gotova.

Hrvatska

Šef Štaba za civilnu zaštitu i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na konferenciji za novinare rekao da posledice koronavirusa više nemaju značajniji uticaj na zdravstveni sistem kao pre nekoliko meseci.

Iz tog razloga su pripremljene odluke kojima će biti ukinute sve epidemiološke mere, osim obaveznog korišćenja maski za neke kategorije ljudi, dok bi za ostale to bilo na nivou preporuke.

„Maske će biti obvezne u zdravstvenom sistemu, kod zaposlenih i osoba koje u te ustanove dolaze, socijalnoj zaštiti koja pruža usluge smeštaja starijih i osoba sa invaliditetom“, rekao je Božinović.

Najvažnija promena kod privremenog ograničavanja prelaska granice je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja, i iz kojeg razloga se ulazi u ovu zemlju, ali uz kovid potvrdu, što nije obaveza i za one koji dolaze iz država Evropske unije.

Ministar zdravlja vili Beroš je rekao da se nikako ne treba smatrati da je ukidanjem mera pandemija gotova, jer ona je, svuda oko nas.

Austrija

Nova uredba o merama u Austriji važi do 8. jula. Njom je predviđeno da obaveza nošenja maski ostaje na snazi u javnom prevozu, u prodavnicama namirnica, apotekama, drogerijama, benzinskim pumpama, u bankama, i trafici, ali zato maske nisu obavezne u drugim trgovinama, kao što su prodavnice garderobe i cipela.

Takođe, maske ne moraju više da se nose na manifestacijama, priredbama, koncertima.

Prema Uredbi, Zeleni pasoš važi samo 180 dana, odnosno pola godijne, nakon prijema druge doze, što je i rok koji se prihvata za potvrdu o preležanom kovidu.

Švajcarska

Švajcarska je 2. maja ukinula ograničenja u vezi ulaska u zemlju.

Putnici više ne moraju da poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji ili oporavku. Švajcarske vlasti su objasnile da će od 2. maja putnici morati da poštuju druga pravila, poput posedovanja važećeg pasoša ili vize, samo ako se takav zahtev odnosi na njih.

Severna Makedonija

Vlada Severne Makedonije je ukinula sve restriktivne antikovid mere, osim obaveznog korišćenja zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama, apotekama i ustanovama za zbrinjavanje odraslih i osoba sa posebnim potrebama.

Kako je saopšteno, time je Vlada prihvatila sve predloge svog Glavnog koordinativnog kriznog štaba, koje su utvrđeni po preporukama Komisije za zarazne bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.