Juratović s Željanom Zovko: Hrvatska se mora uključiti u izbore u BiH 1Foto: N1

Zastupnik u Bundestagu i izvestilac radne grupe SPD-a za jugoistočnu Evropu Josip Juratović danas je, kako je naveo, na inicijativu HDZ poslanice Evropskog parlamenta Željane Zovko, razgovarao o tome kako Hrvatska može podržati Bosnu i Hercegovinu na putu u sigurnu budućnost., prenosi politicki.ba

Razgovor o otme vodio je i sa hrvatskim ambasadorom Gordanom Bakotom i Veselkom Jovanovićem, predstavnikom Hrvata izvan domovine.

“Slažemo se da Hrvatska, kao članica EU i važan sused Bosne i Hercegovine, ima poseban zadatak da osigura da predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini budu fer i neometani”, objavio je Josip Juratović.

Predsednik Odbora za zapadni Balkan Bundestaga naveo je i da “je važno da Hrvatska doprinosi neophodnim reformama u Bosni i Hercegovini na putu ka EU – posebno u sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava”.

Portal istraga.ba ukazuje i da nakon što nedavno nije uspeo da zaustavi rezoluciju usmerenu protiv lidera HDZ BiH Dragana Čovića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, u kojoj su oni označeni kao rušitelji BiH, Juratović se danas sastao sa predstavnicom HDZ u Evropskom parlamentu Željanom Zovko.

Nakon sastanka Juratović je objavio kako Hrvatska mora biti uključene u izborne reforme u BiH.

Juče je Juratović primio delegaciju Socijaldemokratske partije BiH u Bundestagu kada je dao punu podršku SDP-u BiH kao i Denisu Bećiroviću kao kandidatu za Predsedništvo BiH.

„Imali smo priliku izneti sugestije i viđenja SDP BiH u vezi sa Rezolucijom Bundestaga o Bosni i Hercegovini, koja bi u Bundestagu trebalo da bude usvojena početkom idućeg meseca. Stavovi i argumenti SDP-a BiH, koji su i pismenim putem dostavljeni predsedniku SPD-a i zastupnicima, podržani su i sadržani u tekstu Rezolucije“, saopštili su iz SDP-a.

Osim susreta sa Juratovićem, upriličen je i susret s generalnim sekretarom SPD-a Ditmarom Nitanom koji je izrazio nadu u izbornu pobedu SDP-a na oktobarskim opštim izborima.

„Svi učesnici su iskazali saglasnost da se izbori moraju održati u predviđenom roku, a da izmene izbornog zakonodavstva koje trebaju uslediti ne mogu podržavati etnički model biranja, nego da treba da budu usklađene sa presudama Evropskog suda za ljudska prava“, stoji u zaključku saopštenja Socijaldemokratske partije BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.