Aleksandar VučićFoto: FoNet/Milica Vučković

“Kakvih 9.000 da glasate, da li zaista verujete u to“, odgovorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić novinaru NIN-a na pitanje o otkriću Centra za istraživačko novinarstvo Srbije o kol centru Srpske napredne stranke u Beograd.

Novinarka CINS-a angažovana je u partijskom kol centru, čije je postojanje donedavno bilo tajno.

Zaposleni u kol centru dobijaju oko 33 evra po smeni da pozovu građane sa liste koju dobiju i pitaju ih da li će glasati za SNS.

Za rad na dan izbora, ceo dan 17. decembra, dobijaju 9.000 dinara, oko 77 evra, ali je preduslov da uslikaju svoj glasački listić i dokažu da su glasali za SNS, otkrio je CINS.

Kotizacija se plaća u gotovini, u studentskom društvu poznatom po dobrim odnosima sa vlastima. Iza svega se krije dobro organizovana grupa, a način rada dovodi u sumnju kupovinu glasova i novca od „crnih fondova“, saopštio je CINS.

Sve će ispitati poreski inspektorat, obećao je Vučić, piše Jutarnji list.

Vučić: Jesi li ti poreski inspektor, šta si?

Na pitanje glavnog i odgovornog urednika NIN-a da li je uobičajeno da se pekare zatvore u kešu ako ne izdaju fiskalni račun za jedan mafin, Vučić je odgovorio: “Jesi li ti poreski inspektor, šta si? Doći će i inspekcija u kol centar, a sigurno da ovi iz Ne davimo Beograd sve rade preko računa”, rekao je Vučić, pominjući opozicionu listu.

Vučić tvrdi da nije tačno da se kol centar SNS u Beogradu nalazi na nekoj tajnoj lokaciji.

“Zamislite neku tajnu lokaciju, a mi u našim opštinskim odborima širom Srbije imamo ni manje ni više nego 1.500 ljudi, većinom volontera, a za one koji su profesionalci, izvesno je da opštinski odbori ili centrala stranke ponekad nešto daju”, rekao je Vučić.

Agencija za hostese

Na novinarsku tvrdnju da bi to nekako moralo da se dovede u zabludu, Vučić kaže: “Jedan mali prekršaj, ako je učinjen, slažem se da to treba odmah da se reši i da oni odgovaraju i da plate kaznu. Ali on je doveo u pitanje autentičnost snimka na kome se vidi da se honorarcima nudi dnevnica od 9.000 dinara za dan izbora ako uslikaju glasački listić kao dokaz da su glasali za SNS.

„Ajde, molim vas, šta pričate, oko 9.000, pa idite i glasajte. Da li stvarno verujete u to“, rekao je Vučić i dodao da će od policije tražiti da utvrdi da li je snimak autentičan.

Slučaj je izazvao velike reakcije u javnosti, između ostalih, organizacija Transparentnost Srbija podnela je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog mogućeg kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Krivičnog zakonika.

Žele da istraže i rad studentske organizacije Centar za obrazovanje i razvoj mladih Beograda (CEROB), u čijim prostorijama su naknade za rad u kol centru isplaćivane u gotovini.

Naime, zakonom je propisano da udruženja ne mogu finansirati političku stranku.

Naravno, Vučić je doveo u pitanje „autentičnost” snimka na kojem se vidi da se honorarcima nudi dnevnica od 9.000 dinara za izborni dan ako uslikaju glasački listić kao dokaz da su glasali za SNS.

CINS je otkrio da rad u kol centru SNS organizuje agencija za hostese „M&J Ladi“, koja je to verovatno radila i na prošlim izborima, takođe bez traga.

Rad kol centra vezan je za Siniš Kokez: nalazi se u blizini Luke Beograd, na adresi Dunavska bb, gde je i sedište kompanije Prointer, koja je godinama bila vezana za vladajuću SNS i njenog bivšeg funkcionera Slaviše Kokeza, koji je do marta 2021. bio predsednik Fudbalskog saveza Srbije, navodi CINS.

Tada je pao u nemilost vlasti i provladinih tabloida koji su ga optuživali da je švercovao cigarete i tako zaradio 640 miliona evra.

“Nervozni Vučić se oglasio o skandalu o kojem bruji Balkan”: Jutarnji list o intervjuu predsednika Srbije za NIN 1
Printskrin NIN/Jutjub

Studentska peticija

Studenti prikupljaju potpise za smenu šefa CEROB-a, jer „ne žele da ih predstavljaju studenti koji su učestvovali u malverzacijama i kupovini glasova za SNS”.

“Novinari CINS-a su pre nekoliko dana objavili vest i snimak koji jasno pokazuje da se prostorije CEROB-a koriste kao pozivni centar za SNS. To samo po sebi nije problematično, međutim, na snimku se vidi jedan od visokihpozicioniranih predstavnica studenata daje novac nekome, što jasno pokazuje da su se u tom trenutku glasovi kupovali“, rekli su studenti.

Pre svega žele da se o aferi izjasne dekan i rektor Beogradskog univerziteta.

U prva 24 sata peticija je prikupila više od 1.400 potpisa.

Udruženja civilnog društva traže od Vlade da objavi izveštaj o radu CEROB-a kako bi se saznalo gde ide javni novac namenjen mladima.

U Krovnoj organizaciji omladinskih organizacija Srbije kažu da su, nakon analize tendera za dodelu sredstava Ministarstva omladine i sporta, utvrdili da postoje brojne nepravilnosti u radu CEROB-a, koji je u poslednje tri godine dobio oko 200.000 evra od države, piše Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari