Novinar javnog servisa BiH nazvao ćirilicu hijeroglifima i izazvao lavinu protesta 1

Novinar Javnog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) Elvir Bucalo nazvao je danas ćirilično pismo „hijeroglifima“ i izazvao niz reakcija javnosti i kod političara iz Republike Srpske.“Za one koji nisu mogli pročitati ove ‘hijeroglife’, ja ću vam pročitati – BHT1 uživo“, rekao je Bucalo, na početku emisije na javnom servisu.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je Bucalo, koji je ćirilicu nazvao hijeroglifima, demonstrirao kako izgleda „suživot“ u BiH.

Dodik je naveo da veruje da bi, da je kojim slučajem novinar Srbin, a predmet ismejavanja latinica, taj novinar već bio suspendovan.

„Zahvalan sam mu što je pokazao ono o čemu godinama govorim. Muslimanski nacionalizam razara sve u BiH“, naveo je on na svom Tviter nalogu.

Generalna sekretarka Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić izjavila je da Bucalo treba i mora da se javno izvini srpskom narodu i da snosi odgovornost na BHRT-u.

„Ovim teškim ispadom se još jednom potvrdjuje da je ovaj ‘javni servis’ neuspešan projekat i da ne odražava ravnopravnost konstitutivnih naroda i jezike u službenoj upotrebi“, navela je Pekić.

Ona je istakla da očekuje reakciju rukovodstva BHRT-a i disciplinski postupak za novinara Elvira Bucala.

Pekić je dalje rekla da je posle progona srpskih kadrova i višegodišnjeg spornog informativnog programa na BHRT-a „ovaj čin ismejavanja ćirilice kap koja je prelila čašu“.

„Srpski narod koji piše ćirilicom, govori srpskim jezikom i pristao je da finansira ovakvu RTV koja prihvata dejtonsku BiH i Republiku Srpsku kao realnost, a trenutno BHRT to očigledno nije. Izgleda da zajednički život i poštovanje svih naroda ne žele oni koji najvišepričaju o tome“, naglasila je ona.

Pekić je naglasila da bi trebalo redefinisati odnose u vezi sa tom tematikom, od finansiranja javnih servisa do uredništva.

„Ili će biti dogovor i uvažavanje svih naroda ili nam takav javni servis nije potreban“, naglasila je Pekić.

Predsednik Upravog odbora BHRT-a je Rajko Radovanović i na tu funkciju ga je imenovao Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari