Odbijen predlog SDA da se pozove na procesuiranje Dodika zbog negiranja genocida 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predlog Stranke demokratske akcije (SDA) da Predstavnički dom parlamenta BiH od državnog Tužilaštva zatraži procesuiranje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici odbijen je, jer nije postojala potrebna entitetska većina poslaničkih glasova.

Protiv predloga SDA glasali su poslanici stranaka iz Republike Srpske, kao i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

Da bi neki predlog bio uvršten u dnevni red sednice Predstavničkog doma potrebna je natpolovična većina glasova poslanika, ali i entitetska većina, koja uključuje najmanje jednu trećinu glasova poslanika s teritorije svakog entiteta.

Za predlog SDA glasala su 22 poslanika od 38 prisutnih, dok je protiv glasalo 16 poslanika.

Poslanici iz RS su ocenili da Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je u julu 2021. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), nikada nije usvojen u parlamentu BiH, kao i da zakonodavne institucije ne mogu pozivati pravosudne institucije da deluju.

U dnevni red sednice Predstavničkog doma nije uvršten ni predlog SDA da o preispitivanju imenovanja pojedinih osoba na državne funkcije, koje je sproveo Savet ministara BiH.

U ovom slučaju nije postojala ni natpolovična većina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari