Odlažu se izbori u više crnogorskih opština 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Izbori u više opština u Crnoj Gori će biti odloženi pošto je parlament glasovima nove većine usvojio dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, za koje pojedini stručnjaci kažu da su neustavne.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je ranije raspisao izbore za Bijelo Polje i Šavnik za 12. jun, za 5. jun vanredne u Budvi, Tivtu, a redovne u Plužinama i Žabljaku. Izbore u Podgorici raspisao je za 19. jun. Juče je objavljeno i da će se u Pljevljima na birališta izlaziti 3. jula. Do kraja jula predsednik bi trebalo da raspiše izbore u još nekoliko opština.

Medjutiim, tek potom će, a najkasnije do 30. oktobra, izbori biti u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Podgorici i za Skupštinu Opštine Golubovci, u okviru Podgorice.

Pojedini pravni strčnjaci tvrde da je odlaganje izbora na ovaj način neustavno, a nevladine organizacije najavljuju da će podneti izmene Zakona na ocenu ustavnom sudu.

Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore koja je bila protiv izmena zakona, kazao je da nastaje deformacija političkog sistema sa nesagledivim posledicama za društvo.

Kao razloge za odlaganje izbora predlagači su naveli da se na tome insistira i „sa evropskih adresa“.

Naveli su i da je u izmenjenom društveno-političkom ambijentu, uz očekivanu deblokadu institucija, neophodno intenzivirati rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu radi stvaranja normativnog okvira za održavanje svih lokalnih izbora u Crnoj Gori u jednom danu, uvažavajući preporuke OEBS/ODIHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.