Održan novi skup podrške Dodiku i Lukiću (VIDEO) 1Foto: N1

Nekoliko stotina građana prisustvovalo je u mestu Lapišnici u Istočnom Starom Gradu skupu podrške predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, prenosi regionalni al N1.

To je još jedan u nizu protesta pod nazivom „Granica postoji“ koja organizuju društva proistekla iz rata kao podrška Dodiku protiv koga je Tužilaštvo BiH podnelo optužnicu zbog nesprovođenja odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanja odluka visokog predstavnika.

Optužnica je podignuta nakon što je Dodik potpisao ukaze o proglašenju zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u BiH, koje je prethodno poništio Visoki predstavik u BiH Kristijan Šmit.

Šmit je nametnuo i izmene Krivičnog zakona BiH prema kojima nesprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i odluka Visokog predstavnika predstavlja krivično delo, uz zaprećenu kaznu zatvora od šest meseci do pet godina i mogućnost smenjivanja sa dužnosti.

Predhodni protesti su bili organizovani 8. septembra na dve lokacije na međuentitetskoj liniji razdvajanja uz prisustvo nekoliko stotina građana, koji su stigli autobusima. Svi skupovi do sada protekli su mirno, a obezbeđivao ih je MUP RS.

Današnjem skupu su prisustvovali predsedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarnekupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac i portparol SNSD Radovan Kovačević.

Ranije se o svemu oglasio i EUFOR koji je naveo da prati bezbednosnu situaciju u zemlji, a njihova vozila viđena su na pojedinim lokacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari