Opozicija u RS: Dodik iz džepa naroda nastoji da kupi izbore 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj ocenili su da lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavom o jednokratnoj novčanoj pomoći penzionerima, mladima i demobilisanim borcima, nastoji da iz džepa naroda kupi izbore.

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je Dodik danas „potpuno otkrio svoje karte i pokazao zašto je protiv mera koje bi smanjile udar na građane“.

„Protiv je, jer će od istog tog novca koji uzima od naroda od septembra početi da kupuje izbore“, kazao je Šarović, komentarišući Dodikovu najavu da će od septembra početi isplata jednokratne pomoći od 100 KM (oko 50 evra) demobilisanim borcima, mladima od 18 do 30 godina i penzionerima.

On je naveo da je Dodik „svesno sprečio svaki pokušaj smanjenja PDV-a na osnovne životne namirnice i ograničavanje marže na gorivo, kako bi priliv u budžetu bio što veći i kako bi od sebe i svoje vlasti napravio lažne ‘super heroje'“.

„Problem koji prećutkuje je i taj da je inflacija na mesečnom nivou 2,7 posto, a potrošačka korpa veća za 50 posto samo za prva četiri mjeseca 2022. godine“, naglasio je Šarović.

On je napomenuo da cene namirnica najbrže rastu u Republici Srpskoj i da je veliko pitanje koliko će penzioneri do septembra platiti tih 100 KM i šta će za njih uopšte moći da stave u potrošačku korpu.

Potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić navela je da je pre više od mesec dana predlagala meru koju je danas najavio Dodik.

„Ono što je sporno iz njegovog, odnosno SNSD-ovog predloga je da se ova jednokratna pomoć isplati do kraja trećeg kvartala, što znači do kraja septembra“, ocenila je Trivić.

Prema njenim rečima, novca u budžetu ima i da, kako je istakla, postoji stvarna želja da se pomogne stanovništvu, ovo bi bilo isplaćeno odmah.

Ona je ocenila da vlast namerava isplatiti taj novac pred same oktobarske izbore, mada je taj novac imala i pre mesec dana, a ima ga i sada.

Predsednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Republici Srpskoj SNSD Milorad Dodik najavio je danas će mladima od 18 do 30 godina, penzionerima i demobilisanim borcima biti isplaćeno po 100 KM (oko 50 evra) i da će za to iz budžeta RS biti potrebno oko 50 miliona KM (oko 25 miliona evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.