Oštećena svaka od 700 spomen ploča: Partizansko groblje u Mostaru potpuno uništeno 1Foto: Foto: Dragan Markovina/Facebook

Kada pomislite da je uništavanje nacionalnog spomenika Partizansko groblje u Mostaru prošlost i kako će se konačno zaustaviti devastacija, iznova se razočarate. To je slučaj i jutros jer su uništene skoro sve spomen-ploče, piše klix.ba.

Na Partizanskom groblju zabeležili su totalnu devastaciju ovog spomenika. Svaka spomen ploča je uništena, što se do sada, prilikom ranijih slučajeva vandalizma nikada nije dogodilo.

Oštećena je svaka od 700 spomen-ploča.

Istoričar iz Mostara Dragan Markovina oglasio se na društvenim mrežama povodom ovog čina rekavši da „čak ni usred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas“.

Dodao je da se sve ovo dešava u momentu u kojem gradonačelnik odbija primiti Savez antifašista na razgovor i u kojem se svašta planira s ovim Bogdanovićevim remek delom.

„Pa i navodno uklanjanje ploča. Ovo sad zahteva ozbiljne demonstracije i to što pre“, dodao je Markovina.

Svi oni koji neguju sećanje na ovaj spomenik s kojima smo razgovarali saglasni su da Partizansko groblje nikada nije bilo u lošijem stanju. Prizori su jezivi, a za devastaciju spomenika na ovaj način trebala je velika organizacija, fizička snaga i ekstremni vandalizam. Doslovno je svaka kamena ploča uništena.

Policija se trenutno nalazi na Partizanskom groblju te rade uviđaj, a očekuje se i dolazak kriminalističke policije te inspekcije. Iako je 2018. ovaj spomenik bio osiguran videonadzorom, osvijetljen i čuvan to već skoro dve godine nije slučaj. Partizansko groblje je redovna meta vandala i njegovo uništavanje gorivo za nacionalne netrpeljivosti.

Prema rečima jednog sugrađanina izražen je strah da nakon uništavanja ovog spomenika može doći i do napada na ljude. “Nekome očito nije u cilju da se ovaj spomenik čuva i njeguje kultura sećanja”, kazao je za portal.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.