Komunistička tabla hrabro bačena, onda odmah vraćena: Ploča o kragujevačkim partizanima u Dulenima opet na svom mestu (FOTO/VIDEO) 1Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac

 

Toliko u nas aktuelnom prekrajanju ili reviziji istorije na manje od 24 sata priključio se i bizaran slučaj sa tablom o kragujevačkom partizanskom odredu u selu Duleni. Ne brinite, tabla je ponovo na svom mestu.

Čitaoci Danas u sredu veče prosledili su nam snimak koji kruži na društvenim mrežama a na kome Dejan Milenković, predsednik MZ Duleni sa, ionako trošnog i natrulog zida, sobaljuje metalnu ploču na kojoj piše: „Spomen biblioteka Kragujevački partizanski odred”.

Snimak je samo video bez zvuka (mada, mogla je i neka prigodna muzika – Also sprach Zarathustra kao u „2001: Odiseji u svemiru”) i na njemu se vidi da Milenković nešto priča. Ostaće nepoznanica – šta. Pak, snimak prati i zapis koji bi (ako smo ga tačno rastumačili) trebao da znači: „ Falsifikacija komunistička se skida, ovde uskoro dolazi prava tabla, kad je građena Dulenska škola, početkom kralja Aleksandara I Karađorđevića 20.-tih godina”.

E, sad falsifikacija, rehabilitacija ili revizija istorije, brisanje stare ili stvaranje nove, tek za ovu informaciju ostajemo uskraćeni jer se akter Milenković već dva dana ne javlja (kao ni na SMS i viber poruke) iako smo kao medij često i rado sarađivali povodom više dešavanja u planinskom selu Duleni.

Nije spomen već samo obaveštajna ploča

I Nenad Karamijalković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac „došao” je do istog snimka kao i redakcija Danasa, i potvrdio nam (posle izveštaja sa terena) da se ovo zaista dogodilo u sredu, 13. marta ali da ništa nije alarmantno. A, evo i zbog čega?

– Sa zida je skinuta samo obaveštajna tabla koja nije popisana u javne spomenike jer ona nije spomen-tabla. To je samo obaveštenje o imenu biblioteke, koje već odavno i ne važi jer biblioteka već godina ne nosi ime Kragujevačkog partizanskog odreda, pojašnjava Karamijalković za Danas.

Pak, na zidu tog zdanja, na nekadašnjoj školi i dalje postoji prava spomen-tabla na tom objektu ali bočno o dulenskom-kragujevačkom partizanskom odredu. Na njoj piše „U ovom selu u jesen 1941. godine nalazio se Štab odreda, Prva četa i bolnica Kragujevačkog partizanskog odreda”. Ploču je postavio, kako je potpisano – Savez boraca NOR Opštine Kragujevac.

– Ona jeste uvršćena u javne spomenike i evidentirana je kao takva i u našoj studiji o Dulenima kao i na spisku Skupštine grada. Ona nije skinuta i dirana, a da jeste počinilac bi morao krivično da odgovara, napominje Karamijalković.

Komunistička tabla hrabro bačena, onda odmah vraćena: Ploča o kragujevačkim partizanima u Dulenima opet na svom mestu (FOTO/VIDEO) 2
Spomen ploča o Kragujevačkom odredu koja je zaštićeno kulturno dobro Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac

Po njegovim rečima sam taj objekat gde je bila škola i školska biblioteka nije pod zaštitom, znači nema ni jedan stepen zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Ali smo mi kao Zavod u dogovoru sa gradom, a na osnovu Odluke o održavanju spomenika prihvatili da uradimo studiju – elaborat o svim javnim spomenicima na teritoriji Skupštne grada Kragujevca, znači ne samo onih koji su kulturna dobra već i onih koji nisu kako bi grad imao njihov konačan popis i spisak i mogao dalje da prati šta se sa njima dešava i u kakvom su stanju, kao i da kao odgovorno pravno lice reguliše njihovo održavanje, napominje Nenad Karamijalković.

Ipak, on je ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture poslao obaveštenje gradskoj Komisiji za spomenike o „dulenskom događaju”, sa naznakom da nije reč o javnom spomeniku.

Ploča ponovo gde je i bila na zidu škole

Tim povodom redakcija Danasa se obratila preko Info služba Gradske uprave Komisija za spomenike Grada Kragujevca i danas od njih dobila odgovor da je Dulencima, odnosno nadležnima u Mesnoj zajednici naloženo da tablu vrate i postave kako je bila.

To je već juče već odrađeno. Iako je Dejan Milenković i dalje nedostupan ovi informaciju je za Danas potvrdio Zoran Petrović, sekretar MZ Duleni.

– Ploča je još juče vraćena na svoje mesto, kratak je bio Petrović.

Potrvrdili su nam i sami Dulenci koji žive u blizini ovog objekta i koji su nam poslali fotografiju sa obaveštenjem – „Spomen biblioteka Kragujevački partizanski odred” na zidu gde je decenijama i stajala.

Komunistička tabla hrabro bačena, onda odmah vraćena: Ploča o kragujevačkim partizanima u Dulenima opet na svom mestu (FOTO/VIDEO) 3
Sad je vidiš – sad je ne vidiš, tabla na mestu gde je i bila Foto: Privatna arhiva

Takođe, oni su nam potvrdili da je Dejan Milenković nedostupan i za njih, odnosno da se ne javlja ni svojim suseljanima već dva dana.

– Možda je otputovao za Nemačku, nagađaju oni.

Možda. Milenković je u Nemačkoj i rođen. Uvek je lepo da čovek obiđe svoj rodni kraj, samo da ga emocije ne ponesu pa da i tamo sobali neku ploču (ili ne daj bože spomenik) iz tog perioda kada su ih Rusi „oslobađali” jer oni umeju da budu „bolešljivi” na te stvari.

Savetovanje u Dulenima prethodilo onom čuvenijem u Stolicama

Savetovanju Glavnog štaba Narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije održanom u Stolicama, od 26. do 27. septembra 1941. godine, prethodilo je savetovanje Glavnog štaba NOP odreda Srbije održano 16. septembra 1941. godine u Dulenima.

Savetovanje Glavnog štaba NOP odreda Srbije za komandante i političke komesare zapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlja bilo je u funkciji pokrenute inicijative da se održi jugoslovensko savetovanje. Savetovanje je pripremano u velikoj tajnosti i za njega je znao samo sekretar OK KPJ za Kragujevac Mijalko Todorović Plavi.

Komunistička tabla hrabro bačena, onda odmah vraćena: Ploča o kragujevačkim partizanima u Dulenima opet na svom mestu (FOTO/VIDEO) 4
Možda i jesu malčice partizani – Centar sela Duleni Foto: Z. S. M.

Na savetovanju je zaključeno da partizanski odredi moraju prerasti u krupnije i čvršće vojne jedinice, povećati manevarsku sposobnost i osposobiti se za dejstvo i na teritoriji drugih odreda. Usled priliva novih boraca bile je prevazićena početna četna struktura partizanskih odreda, što je značilo da treba formirati bataljone. Krupnije akcije morale su se izvoditi saradnjom više partizanskih odreda.

Savetovanje u Dulenima bilo je u funkciji pokrenute inicijative da se održi jugoslovensko savetovanje u Stolicama, napisano je, između ostalog u istorijskim knjigama o Drugom svetskom ratu na ovim prostorima.

Epidemja skidanja spomen ploča po Kragujevcu 

Sad, spomen ili obaveštajne, zaštićene ili ne, proglašena za kulturna dobra ili zvanično nisu…, tek Kragujevac je u poslednje vreme zahvatila prava „epidemija” čupanja ploča iz zidova gde su godinama stajale.

Kao što je Danas već pisao, tako je iz hola kragujevačke Skupštine grada nestala ploča koja je bila posvećena istorijskoj pobedi opozcione Kolaicije Zajedno na loklanim izborima 1996. godine posle pola veka komunističke vadavine u ovom gradu.

Danasu je tada potvrđeno iz Gradske uprave da je ploča „nestala” u prošlom (sada već pretprošlom mandatu SNS-a) kada je na čelu grada bio Radomir Nikolić. Sam Nikolić, lično je potvrdio da ju je on „skinuo” autoru teksta na Vučićevom predizbornom mitingu u Kragujevcu 14. decembra prošle godine u Hali „Jezero”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari