"Ne kreiraju nam samo budućnost već brutalno menjaju i prošlost": Lokalna vlast u Kragujevcu izbacila iz Gradske uprave tablu o pobedi Koalicije Zajedno (FOTO) 1Foto: Z. S. M.

 

Da pobednici pišu istoriju nije nikakva novina. No lokalne vlasti SNS-a u Kragujevcu su i ovo uspele „da apgrejduju”. Naime iz glavnog hola Gradske uprave uklonjena je, bukvalno iz zida iščupana mesingana tabla na kojoj je stajalo da je posle pola veka komunističke vladavine opoziciona Koalicija Zajedno pobedila na lokalnim izborima 1996. godine. I, nema zvaničnih informacija ko je i kada to uradio.

Ovo je redakciji Danasa prvi javio dr Dragutin Radosavljević.

– Primetio sam da na zidu sa desne strane aule Skupštine Grada Kragujevca nema istorijske spomen ploče iz 1996. godine na kojoj je pisalo da je na lokalnim izborima u Kragujevcu, posle 50 godina komunističke vladavine, pobedila demokratska Koalicija Zajedno. Na zidu su ostale samo četiri rupe od šrafova koje su držale mesinganu tablu, javio je Danasu tokom vikenda Dragutin Radosavljević, u to vreme, 1996/97. godine gradski odbornik i funkcioner Demokratske stranke.

Radosavljević je podsetio da iznad tog prostora, koji sada zvrji prazan sa rupama, stoji mermerna tabla, koju su postavili komunisti kada je izgrađena zgrada Skupštine 1949. godine, a na kojoj piše da je 1920. godine na lokalnim izborima u Kragujevcu pobedila KPJ.

– Ta tabla nije smetala novoj demokratskoj vlasti koja je došla 1996. godine, pa je ispod nje postavila tablu koja je obeležila taj istorijski događaj iz 1996/97. i koja je sada nestala. Tablu je skinula aktuelna vlast koja se danas nalazi u toj zgradi. Lično sam veoma povređen, kao jedan od učesnika tih događaja i odbornik ispred koalicije Zajedno koja je te godine pobedila na lokalnim izborima u Kragujevcu i komuniste posle 50 godina oterala u istoriju, kaže za Danas Radosavljević.

Po njegovim rečima „taj bezdušni čin nekog nikogovića iz aktuelne vlasti mora da podigne bunt kod demokratski i slobodarski orijentisanih Kragujevčana”.

– Predlažem da se uputi otvoreno pismo gradskoj vlasti sa zahtevom za odgovor u roku od 48 sati, ko je uklonio pomenutu tablu. Zatim treba pozvati građane na protest i podneti krivične prijave protiv čelnih funkcionera Skupštine Grada Kragujevca, smatra on.

"Ne kreiraju nam samo budućnost već brutalno menjaju i prošlost": Lokalna vlast u Kragujevcu izbacila iz Gradske uprave tablu o pobedi Koalicije Zajedno (FOTO) 2
Tabla jeste nestala, a kada – ne znamo – Skupština grada Kragujevca Foto: Z. S. M.

Povodom ovog „misterioznog slučaja” nestanka table iz zdanja Gradske uprave redakcija Danasa se obratila kragujevačkim lokalnim vlastima. Od Odeljenja za komunikacije Grada Kragujevca dobili smo odgovor da tabla jeste uklonjena (ne i tačno kada i zašto) ali da je to bilo dok je gradonačelnik Kragujevca bio Radomir Nikolić.

Pak, Radomir Nikolić koji je funkciju gradonačelnika Kragujevca obavljao od jeseni 2014. do leta 2020. godine bio je nedostupan za Danas (pozivi, SMS poruke) tako da ovu informaciju nije ni potvrdio niti porekao.

„Brod budala SNS-a”, čin osvete dece poraženih i „zakopavanje činjenica”

– Nisam mogao da verujem da tako nešto može da se desi. U pitanju je „Brod budala” Srpske napredne stranke. Ne zna se da li je to uradio Radomir Nikolić dok je bio gradonačelnik ili Nikola Dašić u svom mandatu ali je u svejedno. Valjda kod nas još uvek postoji nešto što se zove tradicija i prošlost?, komentar je Veroljuba Stevanovića, jednog od onih koji su tu tablu postavili pre 26 godina i koji je posle ponede Koalicije zajedno bio predsednik Skupštine opštine (titula gradonačelnika još nije bila u opticaju) ispred SPO-a.

On podseća da kada je Koalicija Zajedno tada osvojila vlast nije im padalo na pamet da sklone, na primer, spomenik prvoj Titovoj štafeti.

– Tabla koju su komunisti postavili 1949. godine na kojoj piše da su oni 1920. godine osvojili lokalnu vlast na izborima ostala je na svom mestu u holu Gradske uprave i niko je nije „sklonio”, ističe on.

Stevanović u razgovoru za Danas podseća na „veliku, dugu i bogatu tradiciju uklanjanja spomen obeležja u nas”.

– Ti isti komunisti su posle rata srušili i uklonili spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću ispred Upravne zgrade Zastave (danas Zastava oružje), navodi on samo jedan primer, dodajući da „kome je moglo da smeta ta tabla?” i da je to „čin osvete neke dece i unuka onih koji su tada poraženi a sada su opet na vlasti”.

Za Stevanovića je istorijska činjenica, da je te 1996. godine smenjen komunistički režim i došla je neka nova vlast.

– To, jednostavno, treba da stoji. Ta vlast je bila jedno vreme, bez obzira šta ko o njoj mislio a ne da to ovako brutalno uklanjanja „zakopavanjem činjenica”. To je osobina malih ljudi koji žele da „promene prošlost” a znamo da su već do sada više puta u Srbiji menjali i prošlost i zvaničnu istoriju, kao što su četnički pokret stavili tamo gde mu nije mesto, tvdi Veroljub Stevanović po kome ovo delo SNS režima ne može da se razume i protumači „ni sa jedne pozicije zdravog razuma”.

"Ne kreiraju nam samo budućnost već brutalno menjaju i prošlost": Lokalna vlast u Kragujevcu izbacila iz Gradske uprave tablu o pobedi Koalicije Zajedno (FOTO) 3
– Kome danas, posle skoro tri decenije smeta pobeda Koalicije Zajedno – Foto: N. Raus

Da je Koalicija Zajedno kada je došla na vlast 1996. godine u Kragujevcu ostavila u holu zgrade tablu o pobedi komunista na lokalnim izborima 1920. godine podeća i Borivoje Radić, jedan od osnivača Demokratske stranke, u to vreme predsednik Izvršnog odbora Skupštine grada.

– Posle pobede Koalicije Zajedno na lokalnim izborima u Kragujevcu 1996.godine, u holu zgrade skupštine postavljena je brozana ploča sa prigodnim tekstom, kojim se obeležava pobeda opozicije i smena vlasti posle poluvekovne komunističke vladavine. Tadašnja vlast koalicije Zajedo želela je ovim činom da ukaže na značaj ovog događaja i obeleži početak višestranackog političkog života u Kragujevcu, pa i čitavoj Srbiji, podseća i Radić.

Do tada je u Srbiji postojala samo jedna partija, sama je sprovodila izbore, a građani su imali pravo da glasaju ali ne i da biraju, jer im je nuđen samo kandidat te jedine partije.

– Zbog značaja tog događaja i uspostavljanja normalnog parlamentarnog života, došlo se na ideju da se to trajno obeleži postavljanjem spomen ploce, kaže on za Danas.

Ni „Opština” ne uživa nikakvu zaštitu, a kamoli tabla

Povodom ovog događaja redakcija Danasa obratila se i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kragujevac sa pitanjem da li je ovako spomen obeležje bilo pod njihovom ingerencijom. Nije.

– Zgrada Gradske uprave (popularno „Opština”) ne predstavlja kulturno dobro, niti dobro koje uživa prethodnu zaštitu, pa samim tim nije pod nadležnošću Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac. Sledstveno tome, Zavod nije zadužen ni za spomen-ploče koje se nalaze u pomenutom objektu, odgovorio nam je Nenad Karamijalković, direktor Zavoda.

"Ne kreiraju nam samo budućnost već brutalno menjaju i prošlost": Lokalna vlast u Kragujevcu izbacila iz Gradske uprave tablu o pobedi Koalicije Zajedno (FOTO) 4
Radomir je, nije li je – izgleda da je tabla skinuta za vreme gradonačelničkog mandata Radomira Nikolića Foto: Grad Kragujevac

Na osnovu Odluke o izgradnji, postavljanju i održavanju spomenika, spomen-obeležja i skulpturalni dela od 24. juna 2022, za javne spomenike i spomen obeležja (uključujući spomen-ploče) na teritoriji Grada Kragujevca zadužena je Komisija za izgradnju, podizanje i održavanje spomenika, kao stručno radno telo, navodi on.

Naprednjaci bez šlifa, ama ič

– Kulturološki, postoje dve sorte naprednjaštva: nešto malo šlifovano i ono bez šlifa, ama ič. Nama je u Kragujevcu, najpre, zapalo bilo ovo drugo, rajetinsko i zlurado, nikolićko naprednjaštvo resantimana, revanšističko i osvetničko. U tom svetlu je i skidanje predmetne ploče bilo nekakav ratnički utuk. Nešto kao indijansko skidanje skalpa, kao ritualno tupkanje nad grobom već poraženog neprijatelja. Nakon što je politički poražen, Veroljub Stevanović je morao biti i simbolički poništen, e da mu se zatre svaki trag. To samo govori koliko je naprednjacima, kao tadašnjim radikalima, teško pao davni poraz Slobodana Miloševića i slom komunizma, što je ploča, zapravo, i htela da uznači, a zbog čega je i uklonjena, kaže za Danas Saša Milenić, dugogodišnji predsednik Skupštine grada.

"Ne kreiraju nam samo budućnost već brutalno menjaju i prošlost": Lokalna vlast u Kragujevcu izbacila iz Gradske uprave tablu o pobedi Koalicije Zajedno (FOTO) 5
Komunisti od pre 100 godina preživeli i Zajedno i DOS i windows – Pretekli i ovu turu naprednjačke zidne revizije istorije – Foto: Z. S. M.

Ideološki, po Milenićevim rečima, međutim, mi vidimo da je Vučić oprezniji, on postupa selektivnije sa simboličkim materijalom i demokratskim nasleđem političke borbe.

– On neguje sećanje na Zorana Đinđića, Draškovića uzima za stalnog koalicionog partnera, a kabinete puni kadrovima i personalom DS i G 17 PLUS. Otud bi skidanje ploče Zajedno u Kragujevcu neko mogao da vidi kao političku grešku i ideološki promašaj, kao odašiljanje potpuno pogrešne poruke sa stanovišta ciljeva samog SNS, ističe ovaj naš sagovornik.

Ipak, sve te nijanse u čitanju poravnala je, i sve neravnine i nedoslednosti ispeglala je, sama jedinstvena politička suština naprednjaštva.

– Tu suštinu sačinjava univerzalno i uvek isto pregrađansko i nepravno shvatanje vlasti kao prava na diskriminaciju. Skidanje ploče je, sasvim dosledno, označilo obnovu komunizma, tačnije, nedemokratskog i jednopartijskog političkog poretka, vladavinu kulta gospodarske ličnosti i njenog centralnog komiteta, zaključuje Milenić.

Vole Srbi da brišu i prekrajaju istoriju

Da kod Srba uvek ima izroda koji vole da prekrajaju ili pokušavaju i da brišu istoriju, a to je odraz trenutnog političkog stanja, tačnije odnosa vladajućih režima prema prošlosti – ma kakva ona bila, mnjenje je i Miroslava Jovanovića, u vreme pobede Koalicije Zajedno glavnog urednika kragujevačke „Nezavisne Svetlosti” a danas glodura „Kragujevačkih” nedeljnih novina.

– Tako je portal „Glas Šumadije” nedavno otkrio (i fotografijom dokumentovao) da u holu Skupštine grada Kragujevca nema mermerne ploče na kojoj je pisalo da je 1996. na lokalnim izborima pobedila demokratska koalicija „Zajedno” – posle pedeset godina komunističke vladavine. Istovremeno je ostala ploča iznad sa podsećanjem da su 22. avgusta 1920. komunisti osvojili vlast na opštinskim izborima. Na mestu skinute ploče ostale su četiri rupe od tiplova kojima je bila pričvršćena i drugačija boja zida koji nije izbledeo, kaže on.

I po njegovom mišljenju ne zna se kada je ovo „brisanje istrorije” urađeno, ali nema sumnje da je delo naprednjačke ruke.

– Na stranu što se to može okarakterisati kao neprimeren gest, rekao bih da se može nazvati i vandalizmom, ostaje pitanje kako jednoj naprednjačkoj stranci, po definiciji desničarskoj, mogu da budu „draži” komunisti nego demokrate koji su konačno komuniste sinule sa trona?, pita se Jovanović.

"Ne kreiraju nam samo budućnost već brutalno menjaju i prošlost": Lokalna vlast u Kragujevcu izbacila iz Gradske uprave tablu o pobedi Koalicije Zajedno (FOTO) 6
Zakopavanje činjenica, brisanje i prekrajanje istorije – Zoran Đinđić, Vesna Pešić i Vuk Drašković na mitingu Koalicije Zajedno u Kragujevcu 1996. godine Foto: N. Raus

Ali, kako on kaže „da se ne zavaravamo”, nema ovde ni traga od stvarne ideologije, reč je o ogoljenom stranačkom interesu koji nije samo dnevnopolitičkog karaktera.

– Zna se na kojim pozicijama su 1996. godine bili naprednjački oci radikali, od kojih do danas nisu mnogo odmakli – genetski su čak i ojačali – a ni sada, dok se bliže još jedni izbori, nije poželjno da skupštinski hol krasi ploča koju su postavile „tamo neke demokrate”, zaklkučuje u razgovoru za Danas Miroslav Jovanović.

Na sreću, i po njemu, o novijoj političkoj prošlosti Kragujevca ima mnogo drugih dokumenata koji su neizbrisivi, pa se ne može jednim činom izbrisati ni 1996. godina.

– A može se desiti da posle 17. decembra ploča bude vraćena na staro mesto. Rupe za nove tiplove stoje, samo zavisi koje će „majstore” za gradske radove Kragujevčani izabrati, napominje on.

Nikad ne potcenjujte ljudsku glupost

U sklopu kulture sećanja ali i sve prisutnije kansel ulture istoričar Nenad Đorđević podseća na misao čuvenog izraelskog istoričara mladje generacije Juval Nia Hararija koja glasi da ,,nikada ne treba podceniti ljudsku glupost”.

– Uklonjena je tabla koja je skoro tri decenija podsećala Kragujevčanke i Kragujevčane na značaj promena krajem 20 veka. Taj već, skoro pa zaboravljeni trag naše nedavne prošlosti je nestao jer se nekome ko ne shvata proces promena učinilo da može da indicira predstojeću parlamentarnu situciju nakon decembarskih izbora, smatra on.

Efekat je potpuno suprotan, uvrene je Đorđević, jer se sada svi mi koji smo ucestvovali kao obični građani sećamo se narodne energija koja tada a možda i sada dovede do normalizacije jednog društva koje je duboko u krizi.

– A posteriori (lat. po iskustvu) nadam se da će ta tabla iz 1996. godine biti što skorije vraćena jer se istorija na vrlo neobičan način može ponoviti, opominje sa aspekta „učiteljice života” Nenad Đorđević.

Kako god, bilo da je reč o brisanju istorije, vandalskom gestu ili osveti tada poraženih a sada opet vladajućih snaga, mesingana tabla o pobedi Koalicije Zajedno završila je na smetlištu istorije (i, ne samo tom) i ne postoji čak ni u jednoj foto arhivi.

"Ne kreiraju nam samo budućnost već brutalno menjaju i prošlost": Lokalna vlast u Kragujevcu izbacila iz Gradske uprave tablu o pobedi Koalicije Zajedno (FOTO) 7
A, od SNS-a samo fleka na zidu – od istorijske pobede opzicije ostali samo „rupići” Foto: Z. S. M.

A, ionako, ako ćemo pošteno, sve one vrednosti za koje se ova koalicija zalagala i na tom programu i dobila izbore te 1996. godine (od)bačene su još mnogo pre kragujevačke table iz Gradske uprave.

Braćo naprednjaci „sve vam je u šaci” al’ tabla da se baci, „ipak, neko to odgore vidi sve”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari