Povratak "otpisanog džedaja" - da li će pokopati ili vaskrsnuti SNS: Reakcije Kragujevčana na najavu (re)aktiviranja Tomislava Nikolića 1Foto: FoNet/Dragan Antonović

To je atraktivan potez kao „vraćanje kilometraže na ladi samari iz 1986. godine” duhovito je prokomentarisao jedan Kragujevčanin objavu predsednika Vučića o povratku Tomislava Nikolića u aktivnu politiku.

Prvi predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić učestvovaće u podršci SNS, najavio je predsednik Vučić, u kampanji za predstojeće izbore 17. decembra, prošlog vikenda na proslavi 15. rođendana stranke u Šapcu.

– I zato ću biti zajedno i sa Tomislavom Nikolićem na vašim skupovima, poručio je predsednik Vučić na šabačkoj proslavi godišnjice stranke.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas navodi da ovaj Vučićev potez jasno pokazuje koliki je pad rejtinga SNS-a.

– Kad Vučić vraća Tomu Nikolića iz naftalina jasno je koliki je pad rejtinga SNS-a. Žele da dovrše ono što obećaše „da će Srbija biti crna rupa na tepihu Evropske Unije”. Sa Tomom u susret sankcijama – fali im još samo Šešelj”, napisao je Đilas na društvenoj mreži „Iks”.

Za predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, čiji je tokom svojih radikalskih dana Nikolić bio najbliži saradnik, to je – negativno iznenađenje, i njegovo učešće u kampanji „može samo da šteti”.

– Iznenadila me ta Vučićeva najava, jer ne vidim šta bi mu u kampanji mogao doprineti Tomislav Nikolić. On je toliko kompromitovan da mu samo može nanaeti štetu, rekao je Šešelj.

On je u svojoj izjavi Danasu naveo čitav niz spornih detalja iz Nikolićeve biografije, između ostalog, i to da i dalje živi u predsedničkoj vili.

– Kako će u kampanju sa njim kad cela Srbije zna da je Tomislav Nikolić nosilac lažne fakultetske i master diplome? Kako će u kampanju sa njim kad Tomislav Nikolić još živi u predsedničkoj palati koju nije napustio od kako mu je istekao mandat? Kako će s Tomislavom Nikolićem kada je izgradio tri kuće na levoj obali Save gde je apsolutno zabranjena svaka gradnja? Ne razumem taj postupak, ali eto Vučić je to uradio i njemu će štetu naneti, neće meni, poručio je Šešelj.

Na opasku Dragana Đilasa o „vađenju” prvog predsednika Srpske napredne stranke „iz naftalina”, reagovao je i predsednik Vučić.

– Toma Nikolić je čovek koji kao i ja voli SNS, i kad nismo predsednici SNS-a mi smo uz SNS, i kao što vidite ja nisam hteo da se otuđim i sklonim, volim tu partiju, to je najbolja partija. To je politička partija koja je bez sumnje promenila lice Srbije, istakao je Aleksandar Vučić u nedelju na TV Pink.

Povratak "otpisanog džedaja" - da li će pokopati ili vaskrsnuti SNS: Reakcije Kragujevčana na najavu (re)aktiviranja Tomislava Nikolića 2
Viđali se na velikim školskim časovima u Kragujevcu – Aleksandar Vučić, Radomir i Tomislav Nikolić Foto: N. Raus

Priča o povratku Tomislava Nikolića u aktivne političke vode inicirala je i teoriju da zajedno sa njim u paketu u politički život SNS-a se vraća i njegov sin Radomir, takođe u društveno-političkom „tihovanju” od kada više nije gradonačelnik Kragujevca. Radomir Nikolić (sem na Velikom školskom času ove i pre dve godine u pratnji oca) bio je i na SNS skupu u SBB hali „Jezero” u Kragujevcu 27. marta ove godine, kada je Aleksandar Vučić predao stranku Milošu Vučeviću

Radomir Nikolić se korektno javio na poziv Danasa.

– Ne bih to da komentarišem, niti želim da dajem bilo kakvu izjavu, rekao je Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca od 2014. do 2020. godine, ljubazno se zahvalivši na „interesovanju”.

Celodnevnim obavezama, bez pauze na jučerašnjoj maratonskoj sednici Narodne skupštine zauzeta je i Nataša Jovanović, narodna poslanica SNS-a (bivša potpredsednica i gensekretarka SRS-a), koja kako ističe ne daje telefonske izjave, ne samo povodom ovog pitanja, nego uopšte.

Povratak "otpisanog džedaja" - da li će pokopati ili vaskrsnuti SNS: Reakcije Kragujevčana na najavu (re)aktiviranja Tomislava Nikolića 3
Bez telefonskih izjava o bivšem, sadašnjem u budućem stranačkom saborcu – Nataša Jovanović Foto: Z. S. M.

Malo vremena tokom rasparave o rekordnih 60 tačaka o kojima se razgovaralo u srpskom parlamentu našao je Veroljub Stevanović, narodni poslanik POKS-a iz Kragujevca.

– Najveća bruka za Srbiju je upravo to što je imala za predsednika Tomislava Nikolića. U svakom smislu reč je o čoveku koji nije bio kvalifikovan poslove koje je obavljao a kamoli da bude predsednik zemlje. Bilo bi dobro da se pogleda sve ono što je stekao kroz bavljenje politikom u: Bajčetini, Kragujevcu, Beogradu, na Savskom nasipu… To je vrlo lako proveriti šta, kada i koliko je svako od nas imao od primanja nekada, a šta od imovine poseduje sada, kaže za Danas Veroljub Stevanović, narodni poslanik POKS-a, u dva navrata gradonačelnik Kragujevca (1996 – 2000. SPO) i (2004 – ZZK, ZZŠ i Ujedinjeni regioni Srbije).

Stevanović potencira i na pitanju šta je uopšte sa svoje funkcije predsednika države Tomislav Nikolić doprineo svom gradu – Kragujevcu?

– Ne da tada nije pomogao gradu, čak ni u trenucima kada mu je sin Radomir bio gradonačelnik, naprotiv, na taj način – njegovim nelegalnim postavljanjem na to mesto, strahovito mu je odmogao, smatra on.

Stevanović tvrdi da bi Nikolića, da ima ugled među sugrađanima, videli nekada kako šeta gradom sam ili sa nekim, što se nikada nije dogodilo za sve ove godine od kada se povukao iz politike, jer zna kako bi građani reagovali.

– Njegov povratak na političku scenu mene raduje. Ako se to desi, ja to još uvek ne zam sigurno – samo vidim i čujem šta je nagovestio predsednik države, Spska napredna stranka bi mnogo, mnogo izgubila, tvrdi Veroljub Stevanović, koji se ne libi da istakne da Nikolića lično mnogo dugo poznaje, i pre nego što je ušao u politiku početkom devedesetih godina prošlog veka.

Povratak "otpisanog džedaja" - da li će pokopati ili vaskrsnuti SNS: Reakcije Kragujevčana na najavu (re)aktiviranja Tomislava Nikolića 4
Da Nikolić ima neki ugled među Kragujevčanima nekada bi se prošetao gradom – Veroljub Stevanović Foto: Z. S. M.

Povratak sugrađanina Tomislava Nikolića u politiku raduje i Vlatka Rajkovića, prvog čoveka Pokreta slobodnih građana Kragujevca.

– Meni je drago da je se gospodin Nikolić ponovo pojavio na političkoj sceni jer je jasno koliko ide loše Srpskoj naprednoj stranci kada su njega „izvadili”, kako je Dragan Đilas dobro primetio „iz naftalina”. Lično mislim da SNS neće moći da „izvuče” neku posebnu korist od njegovog (re)aktiviranja, čak ni ovde u centralnoj Srbiji i u njegovom zavičaju jer je on za vreme svog predsednikovanja pokazao da je ličnost koja je na taj položaj došla samo da se okoristi, smatra Rajković (od 2000. do 2004. gradonačelnik Kragujevca kao funkcioner Demokratske stranke).

Po Rajkoviću, Nikolić taj svoj „politički program” nikada nije ni krio, uostalom kao ni Aleksandar Vučić danas.

– Oni sve to jasno i otvoreno kažu. E, sad, što srpski narod to ne želi, neće ili ne ume da čuje, to je njegov problem – naroda, ne Nikolića ili Vučića, zaklučuje on.

Povratak "otpisanog džedaja" - da li će pokopati ili vaskrsnuti SNS: Reakcije Kragujevčana na najavu (re)aktiviranja Tomislava Nikolića 5
Jasno je koliko ide loše SNS-u kada su se njega setili – Vlatko Rajković Foto: Z. S. M.

Reaktiviranje Tomislava Nikolića iz političke penzije za Danas tumači i dr Dragutin Radosavljević, dugogodišnji funkcioner DS, danas član Glavnog odbora stranke Srbija Centar.

– Najava političkog povratka Tomislava Nikolića može delovati, na prvi pogled, kao iznenađenje, ali ako detaljnije sagledamo stanje unutar vladajuće SNS, možemo videti da osim njega i Aleksandra Vučića, kao nekadašnjih predsednika te stranke, građani ne prepoznaju treću ličnost iz te stranke uprkos njenom 15.-to godišnjem postojanju. To mnogo govori o autokratiji koja vlada unutar te stranke i nedostatku novih kadrova, tvrdi Radosavljević.

Dakle Nikolićev se povratak može shvatiti, po njegovom mišljenju, i kao unapred osmišljen i sasvim izvestan iz razloga povratka desno orijentisanih glasača, ali i kao pokušaj revitalizacije nekadašnjih glasača iz 2012. godine.

– Iz svega toga možemo naslutiti primenu već dokazanih šablona autokratskih režima i zaobilaženje Ustava sa rotacijom predsednik-premijer, ocenjuje on.

Povratak "otpisanog džedaja" - da li će pokopati ili vaskrsnuti SNS: Reakcije Kragujevčana na najavu (re)aktiviranja Tomislava Nikolića 6
Pokušaj revitalizacije nekadašnjih glasača iz 2012. godine – Dragutin Radosavljević Foto: Z. S. M.

Da je vaskrsenje osnivača stranke čiji je bio dugogodišnji član i funkcioner samo „slamka spasa” za Vučića misli i Zoran Mladenović, koji je letos podneo ostavku na mesto zamenika predsednika Skupštine grada Kragujevca i istovremeno napustio odborničku grupu Srpske napredne stranke u lokalnom parlamentu zbog neslaganja sa načinom vođenja Srbije i Kragujevca od strane naprednjačke globalne i lokalne vlasti.

– Najavljeni decembarski, ubrzani izbori su odraz naglog pada rejtinga SNS u Srbiji i većim gradovima i mestima. Svesni da im opstanak na vlasti visi o koncu, pribegavaju paktu i saradnji sa svima i svakim. Tako i davno oteranog osnivača SNS a i predsednika Srbije vide kao moguću slamku spasa. Trgovina je to a platiće je građani Srbije, jer ovde nema ljubavi a ni neke velike ideje. Samo lični interesi, zaključuje Mladenović, koji nema prethodni pedigre SNS-a jer su po njemu „radikali oduvek bili dno”.

Ali, po njemu, u taj „dogovor ne treba sumnjati”.

Povratak "otpisanog džedaja" - da li će pokopati ili vaskrsnuti SNS: Reakcije Kragujevčana na najavu (re)aktiviranja Tomislava Nikolića 7
Slamka spasa koju će platiti građani – Zoran Mladenović Foto: Z. S. M.

Da će SNS od reinkarnacije Tomislava Nikolića u svoje redove tokom izborne kampanje imati „više štete nego koristi” i da je u pitanju „iznuđeni potez A. V.” mišljenje je i Kragujevčana u anketi Danasa (FB Danas na lokalu Kragujevac) – Vox populi na ovu temu.

Sugrađane i zemljake iz Šumadije ovaj potez, barem po njihovim komentarima nije nešto ni fascinirao a kamoli oduševio.

Nema onih bombastičnih tabloidaških „veleobrta” ili „kao bomba je odjeknulo”… Ma, jok, više kao ćorak. Kragujevčani u Vox populiju Danasa više se sećaju, kada je Nikolić u pitanju: diplome, nekretnina i vila, Bajčetine… a najveći broj njih se samo – zabavlja ovom idejom predsednika Vučića.

– Nadam se da će uspeti (u skladu sa svojim nadimkom) da sahrani ovo zlo. Nama grobar i treba. Ko bi bolje sahranio državu od Tome grobara, jedan je od komenatara koji „otvara” anketu Dansa.

– Mislim da je vreme da se vrati u Bajčetinu i siđe sa vrata ovog naroda, nadovezuje se drugi, dok treći, takođe inspirisan zavičajnom Bajčetinom sugeriše da se „tamo bavi čuvanjem ovaca i pečenjem rakije” kao i da neizostavno sa sobom povede i suprugu Dragicu.

Da SNS-u neće da pomogne ni ako je Toma „u međuvremenu doktorirao” ili „kupio još neku diplomu”, stav je jednog Kragujevčanina dok je za drugog ovaj potez politički atraktivan „kao vraćanje kilometraže na ladi samari iz 1986. godine”.

Za jedne je on „čovek bez vizije” dok drugi njegov povratak tumače samo jednom rečju, najpoznatijim „kambekom“ u popularnoj kulturi – džedaj.

– Sektaši povlače sa đubrišta istorije ispušene lule…. zarad straha… Najavu povratka .. Sačuvaj bože zlo koje nas je izdalo i baškari se u vili a narod plaća i živi od bede… Učesnik u pljačkanju države naroda. Time je pokazao gde su njegovi interesi. Tako je to kada neko iz opanaka uskoči u cipele, revoltirani je komentar jednog od Kragujevčana u anketi Dansa, dok drugi mudro i „hladnije glave” izvlači zaključak da je „Toma imao mnogo bolje odnose sa Putinom a Vučić je pao na tom polju”.

– Ovo je zamena igrača ukoliko dođe do pobede SNS. Ako ne pobedi tu su Dveri-Zavetnici koji takođe imaju dobre odnose sa Rusijom. E sada je samo pitanje može li narod da izdrži dalje pljačkanje koje očigledno vrh ne kontroliše. I naravno Vučić ostaje u političkoj igri što ne bi imao prava nakon završenog predsedničkog mandata, zaključuje on.

– Nema ništa od toga. Samo koska bačena narodu da raspravlja o tome, dok se usvajaju nakaradni zakoni i katastrofalan budžet za sledeću godinu, dok se sprema neviđena krađa izbora i konačna izdaja Kosova. Voleo bi da mi neko objasni koliki je ugled T. Nikolića u narodu da bi on podigao rejting SNS, pita se drugi.

Za to vreme Tomislav Nikolić u okviru svojih „sinekura ingerecija” (Cvjetin Milivojević) se sastao sa novoimenovanim ambasadorom Kine u Beogradu Li Mingom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari