Parlament Severne Makedonije ratifikovao protokole za prijem Švedske i Finske u NATO 1Foto: Shutterstock

Sobranje Severne Makedonije ratifikovalo je danas, bez rasprave, protokole za prijem Švedske i Finske u NATO.

Za su glasala 103 poslanika a protiv su bila dva poslanika, od 105 pristutnih u makedonskom parlamentu koji ima 120 mesta.

Sobranje je ovim prvi put ratifikovalo protokole novih zemalja, aspiranti za članstvo u Alijansi, otkako je Severna Makedonija postala 30. članica NATO u martu 2022.

Sednici su prisustvovli i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, ministarka za odbranu Slavjanka Petrovska, drugi članovi Vlade i predstavnici diplomatskog kora.

Vlada Severne Makedonije je uputila 17. jula Sobranju predloge zakona za ratifikaciju protokola Severnoatlantskog dogovora za pristupanje Švedske i Finske u NATO.

Premijer Dimitar Kovačevski i članovi njegove vlade, kako je tada saopšteno, otvoreno su podržali inicijativu Švedske i Finske za članstvo u NATO i još u maju je vlada u Skoplju dala saglasnost za prijem te dve zemlje.

Protokole za pristupanje Švedske i Finske u NATO potpisali su 5. jula u Briselu ovlašćeni predstavnici država članica Alijanse. Te dve skandinavske zemlje zahtev za članstvo u NATO podnele su nakon početka ruske agrasije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.