Patria: Šmit ponižava građane BiH, nameće "Nirnberške rasne zakone", sutra protesti pred OHR-om 1Foto: nap.ba

Visoki predstavnik Kristijan Šmit vratio se danas u Bosnu i Hercegovinu iz Nemačke, javljaju mediji.

Po svemu sudeći Šmit će uprkos protivljenju većeg dela javnosti, svih probosanskih stranaka, intelektualaca, udruženja žrtava genocida i UZP-a, kao i uprkos brojim kritikama iz Nemačke, nametnuti Izborni zakon po želji HDZ-a i zvaničnog Zagreba.

S druge strane Vlada Republike Hrvatske predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem sutra dolazi u posetu Draganu Čoviću, “očito da proslavi nametanje”, odnosno činjenicu da su za „zelenim stolom“ dobili ono što nisu mogli u diplomatsko – političkoj borbi, piše agencija Patria.

Šmit je, navodi se, odlučio je da u Bosni i Hercegovini nametne “Nirnberške rasne zakone”, odnosno aparthejd po želji HDZ-a.

Jedan od apelanata pred Evropskim sudom za ljudska prava, Dervo Sejdić pozvao je građane BiH na proteste pred OHR-om u ponedeljak u 11.55 sati. Što je, ocenjuje se, jedini preostali način za građane BiH u pokušaju da odvrate visokog predstavnika od nametanja ovakvog predloga Izbornog zakona.

 

Ivan Begić pozvao Andreja Plenkovića da se provozaju kroz hrvatska sela oko Banjaluke, tu se samo zaprežnim kolima može

Bivši odbornik u Skupštini Banjaluke, Ivan Begić pozvao je premijera Hrvatske, Andreja Plenkovića da u sklopu najavljene posete Mostaru, Čitluku, Čapljini, Stocu i Ravnom poseti Banjaluku i Prijedor.

„Povodom vaše najavljene posete Mostaru, Čitluku, Čapljini, Stocu i Ravnom izražavam najdublje gađenje budući da se to odvija kao pomoć najvećim neprijateljima Hrvata u Republici Srpskoj, a to je Vaš HDZ i Dragan Čović, a potom i Josip Jerković i Davor Čordaš, notorni kriminalci i zločinci“ stoji u dopisu koji je Begić poslao premijeru Hrvatske.

Begić je pozvao Plenkovića da poseti hrvatska naselja u gradovima Banjalukei i Prijedoru do kojih se kako tvrdi može stići samo zaprežnim kolima.

„Pozivam Vas da sutra iz Mostara dođete u moju Banjaluku i moj Prijedor i da Vas ja vozim Vašim službenim automobilom putevima u hrvatskim naseljima u ovim gradovima. Našim putevima, mogu proći samo konji i zaprežna vozila do mesnih groblja, gde svi lagano zbog Vaše nebrige idemo,“ zaključio je Begić u poruci.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković sutra dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini. Posjetiće nekoliko hercegovačkih gradova i sastati se sa Draganom Čovićem te verskim poglavarima. U delegaciji sa Plenkovićem će se nalaziti i četiri ministra hrvatske vlade.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari