Picula: Vučić je svu energiju i resurse tajnih službi usmerio na Crnu Goru 1Foto: EPA/IGOR KOVALENKO

Vučić je već ranije u proteklih nekoliko godina svako malo preko svojih tabloida puštao balone o tome kako će biti prisiljen da prizna Kosovo kako bi Srbija mogla nastaviti svoj put prema EU, kaže Tonino Picula izvestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu.

Njega, kako je naveo u intervju za Pobjedu, Evropska unija ne zanima, no takvi su baloni bili priznavanje stanja na terenu, da Kosovo nije, i u zamislivom vremenu neće biti deo Srbije.

“Zbog toga je Vučić svoju energiju i resurse svojih tajnih službi usmerio na Crnu Goru, čiji bi skori ulazak u EU za Crnu Goru značio finalnu fazu raskidanja dosadašnjih odnosa sa Srbijom. Vučić ne želi još jedan takav vanjskopolitički poraz i verujem da će nastojati nastaviti s podrivanjem demokratskih procesa u Crnoj Gori“, smatra Picula.

Ističe da je uređivanje odnosa države sa verskim zajednicama naravno ispravno, samo ako ide u smeru jasnog razdvajanja crkve i države, odnosno povlačenja crte između svetovnog i verskog.

“Klerikalizacija politike i politizacija crkve ne doprinose pozitivnoj političkoj dinamici već samo obnavljaju unutrašnje sukobe i dodatno izlažu zemlju spoljnim uticajima”.

Misli da je premijer Dritan Abazović preriskantno kalkulisao s procedurom usvajanja “temeljnog ugovora“, zbog čega se i našao u ovakvoj situaciji. “Odlaganje prvog sastanka stručnog tima koji bi trebao da analizira odredbe nacrta ugovora samo je poslednji u nizu alarma koji se oko ove priče pale od početka”.

Zbog posebne osetljivosti situacije, veruje kako bi puno oportunije bilo da se u samu izradu nacrta uključila šira stručna javnost kroz javnu raspravu, kako bi onda ugovor u tom obliku dobio legitimitet za usvajanje.

“Umesto toga, zbog pozivanja autora nacrta u stručni tim, što ponovno izgleda kao naknadni alibi, sad je Crna Gora suočena s još jednom krizom”, ocenio je Picula.

Napominje da je više puta otvoreno ocenjivao kako inicijative poput „Otvorenog Balkana“ ne mogu biti prioritet vlade koja bi trebala što pre ispuniti kriterijume za zatvaranje pregovaračkih poglavlja s EU.

“Na tragu sporazuma o formiranju i programa rada, manjinska vlada svoje bi resurse morala usmeriti prema evropskoj agendi. Štaviše, i dalje smatram kako je tim zadužen upravo za EU dobro odabran i trebao bi imati punu političku podršku”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.