Plenković: Orbanove izjave nisu dobre 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o „oduzetom moru“ nisu dobre.

„Orbanove izjave ne doprinose pozitivnoj atmosferi, a pogotovo kada se izgovore na netačan i neozbiljan način“, rekao je Plenković u Dubrovniku, prenela je vlada na Tviteru.

On je kazao da je u kontekstu energetske krize i napuštanja Rusije, saradnja Hrvatske i Mađarske potrebnija Budimpešti nego Zagrebu, jer Hrvatska ima LNG terminal na ostrvu Krku.

„Sada imamo važan strateški položaj kao ‘hub’ za snabdevanje istočne Evrope, a ova promenjena strateška arhitektura sveta daje novu šansu. Zato je dobro što smo uložili u LNG na Krku“, naglasio je hrvatski premijer.

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je izjavio da Mađarska ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da joj nisu „oduzeli more“, misleći na deo hrvatske obale u vreme Ugarske.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske osudilo je juče Orbanovu izjavu, a ambasador te zemlje pozvan je na razgovor.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas da Orban ne predstavlja opasnost za Hrvatsku i da ga ne treba shvatati ozbiljno.

Hrvatski državni arhiv saopštio je da Mađarskoj niko nije mogao da oduzme more, jer ga nikad nije imala.

„Gospodin Orban očito je zalutao u jednom „bljesku“ istorije koji mu nije jasan“, navedeno je danas u saopštenju u kojem se ističe da Rijeka nije bila mađarska, već je njome upravljao Riječki provizorij.

Budući da je pitanje Rijeke i nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe ostalo nerešeno („Riječka krpica“), Hrvatski sabor je 20. jula 1870. prihvatio takvo stanje (Provizorij), pod uslovom, kako se dodaje, da to bude privremeno, a to je nešto kasnije potvrđeno vladarevom odlukom. Prema toj odluci, navodi se, gradom i kotarom riječkim upravljao je guverner „Rijeke i hrvatsko-ugarskoga primorja“ kojeg je na predlog predsednika vlade imenovao kralj.

„Orban nešto što je privremeno i o čemu u krajnjoj liniji odlučuje kralj, naziva mađarskim. Istinu o ovim događajima najbolje je potražiti u Hrvatskom državnom arhivu iz čijih se dokumenata može iščitati da ni jedan milimetar hrvatske obale nikad nije bio mađarski“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da se hrvatsko-ugarska nagodba s famoznim dodatkom „Riječkom krpicom“ čuva u Hrvatskom državnom arhivu i da je „ona samo jedan od podsetnika da su se hrvatske granice pokušavale prekrajati i diplomatskim prevarama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.