Plenkovićev savetnik: Ako opet izaberu Komšića, to će biti loše, potrebna velika mobilizacija Hrvata 1Foto: snapshot N1

Portproi Vlade Republike Hrvatske Marko Milić bio je gost Presinga N1 sa Ilijom Jandrićem. Kratko se osvrnuo na predstojeće izbore u susednoj Bosni i Hercegovini i mogućnost da Željko Komšić i četvrti put sedne u fotelju u tročlanom Predsedništvu te države zbog preglasavanja hrvatskih birača od strane Bošnjaka.

Milić je naveo da je on porodično vezan za BiH, da je neko ko voli državu BiH ali kao političar „jednostavno ne može razmeti da bošnjačke političke elite jednom kratkovidošću i prezirom prema hrvatskom narodu BiH mogu učiniti takve greške“.

U konačnici ako se ponovi i četvrti put da se izabere Komšić, ako se dogodi preglasavanje Hrvata na drugim novoima, ako se dogodi da se Hrvati izbace iz federalne vlade, ako se dogodi da se predstavnici Hrvata svedu na županijsku upravu onda to nije stvar da su samo Hrvati u situaciji da su marginalizovani, po već ko zna koji put, nego je to loše za celu BiH“, smatra Plenkovićev savetnik.

Želimo, kazao je, dobro BiH, nama je to u interesu, nama je interesu evropska, stabilna, demokratska BiH, kojoj želimo pomoći na evropskom putu i na putu razvoja.

„Ali kada imate situaciju da bošnjačke elite žele držati status kvo a akcija koju je počeo visoki predstavnik Kristijan Šmit to i razotkrila, jer oni ne žele ni minimalne promene koje želi Šmit da se Hrvatima bar u nekim telima osigura ravnopravnost, i to im smeta i vrše pritisak onda je jasno da imamo jednu situaciju gde takav ishod kad bi se dogodio, ja se nadam da se neće dogoditi, jer bi bio jako lošE za celu BiH, jer ne možete voditi zemlju na način da isključujete jedan narod“.

Ne može, naveo je, BiH ići napred dok su Hrvati kao namalobrojniji konstitutivni narod preglasani, marginalozavni i izbačeni iz najvećih institucija.

Tako nijedna zemlja ne može funkcionisati, smatra Mililić, dodajući da je građanski koncept koji oni zagovaraju varka.

„To je koncept gde će većina zadržati sve poluge moći i gde žele zadržati Federaciju za sebe. A sve što smo mi činili, pogotovu premijer Plenković, i kada je reč o evropskom putu BiH i kada je reč o brojnim projektima prekogranične saradnje, zajedničkim projektima ekonomske razmene i svim drugim projektima na dobro BiH i Hrvatske, je bilo važno da se učini dobro za BiH i da se pomogne našim susedima u rešavanju onih tema koje su bitne za njih.

Ali ovo je jedna stvar na kojoj ćemo insistirati. Potrebna je velika mobilizacija Hrvata da bi se sprečio izborni inženjering po postojećem okviru i vjerujem da će svi izaći i da će Hrvati ostati legitimni predstavnici, naveo je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.