Politiko: Bugarski parlament sutra razmatra oko ukidanja veta na pristupne pregovore S. Makedonije i EU 1Bugarska Foto: Pixabay/Sapviktor

Bugarski parlamenet sutra bi trebalo da napravi značajan korak ka ukidanju veta na početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Evropske unije, preneo je Politiko.

Poslanici će na plenarnoj sednici glasati o tome da li prihvataju predlog Francuske, kao predsedavajuće Savetom Evropskom unijom, o izlasku iz ćorsokaka u odnosima sa Severnom Makedonijom.

Bugarska već dugo blokira evropski put Severne Makedonije zbog neslaganja oko jezika, istorije i prava bugarske manjine u toj državi.

Nemogućnost da se reši taj spor izazvala je veliko nezadovoljstvo među balkanskim liderima koji su se danas sastali u Briselu.

U znak protesta Severna Makedonija nije podržala takozvani „francuski pedlog“ o kojem će se sutra glasati u Sofiji, ali evropski zvaničnici smatraju da bi njegovo prihvatanje u bugarskom parlamentu predstavljalo značajan politički zakoret.

„Predlog francuskog predsedništva stvara povoljnije uslove za odbranu bugarskih nacionalnih interesa u pristupnim pregovorima od svih do sada ponuđenih opcija“, izjavila je odlazeća ministarka spoljnih poslova Bugarske Teodora Genčovska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.