Poplave u Hrvatskoj zbog jake kiše: Porastao nivo mora, padala stabla i odranjali se putevi 1Foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko

Split i okolinu danas je zahvatila jaka kiša, a zbog porasta nivoa mora zbog niskog atmosferskog pritiska poplavljeni su putevi, što je mestimično otežalo saobraćaj.

Većina poziva koje su uznemireni građani upućivali vatrogascima odnosila se na stajaće vode na putevima i izlivanje mora koje je zabilježeno u Trogiru kod starog čiovskog mosta, gde je zatvoren deo puta od 150 metara.

Civilna zaštita izvestila je o posledicama nevremena koje je danas zahtevalo intervencije gašenja požara u primorskim županijama zbog klizišta i poplava, a zbog olujnog vetra zatvoreni su brojni putevi širom zemlje i prekinute neke trajektne linije.

Županijski centar civilne zaštite Šibensko-kninske županije tokom dana zaprimio je više dojava vezanih za nepovoljne vremenske prilike.

Radilo se o padu drveća na kolovoz, poplavljenim kolovozima, začepljenim drenažnim šahtovima, manjim odronima kamenja na puteve i jednom pozivu vezanom za ispumpavanje objekta.

Prijave su se odnosile i na porast nivoa mora u šibenskom Dolcu, koji je za sada izazvao plavljenje kolovoza bez ugrožavanja objekata, piše IndexHR.

U Zadarskoj županiji, zbog plime, sa lučkog privezišta otrgnuta je velika barka, o čemu je prijavljena Lučka kapetanija Zadar. Čamac je dostavljen u luku i nije bilo oštećenja.

ŽC 112 Dubrovnik takođe je primio nekoliko poziva vezanih za kamenje i granje na cestama te upada nivoa mora u prizemlje dvije kuće. Od vatrogasaca DVD-a Ston zatražene su vreće sa peskom kako bi se sprečio dalji prodor morske vode.

U Istarskoj županiji zaprimljeno je više dojava vezanih za padanje drveća na put i klizišta. Dve prijave odnosile su se na veliku količinu vode na putevima Pule i Vodnjana.
Bez napajanja električnom energijom bilo je više mesta u opštini Gračišće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.