Poznato kada bi BiH mogla da dobije status kandidata za EU: Varhelji otkrio mogući datum 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savet mogao bi da odobri BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji u razgovoru za RTRS.

On je rekao da je ovaj samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i Zapadnog Balkana prvi put sastaju van Brisela, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status.

Varhelji je izrazio nadu da će BiH jačati institucije kako bi samostalno mogla donositi odluke i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne po isteku tekućeg mandata.

Varhelji je istakao i da zvaničnici Republike Srpske podržavaju ubrzan put ka Evropskoj uniji.

– Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU – istakao je on.

Varhelji je dodao da on i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

Izvor: RTRS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.