Predstavnici srpskih medija i NVO u poseti Tirani: Ambasador Srbije u Albaniji ugostio učesnike medijske posete "Puls Evrope" 1Foto: Danas/Nina Čolić

Učesnici projekta medjske posete Tirani u organizaciji „Puls Evrope“, a koju finansira Evropska unija, sastali su se juče sa ambasadorom Srbije u Albaniji Slobodanom Vukčevićem.

Nakon upoznavanja i dobrodošlice, prisutni novinari i predstavnici nevladinih organizacija imali su prilike da neformalno porazgovaraju sa ambasadorom i saznaju o životu u Tirani.

Najpre je, posetom „Evropskoj kući“ (Europe House) u centru Tirane, grupa novinara i predstavnika nevladinih organizacija mladih otpočela medijsku posetu Tirani, Evropskoj prestonici mladih za 2022. godinu.

U toku dana, prisutni su imali prilike da obiđu radove na obnovi mozaika na fasadi Nacionalnog istorijskog muzeja Albanije, koji je oštećen u zemljotresu 2019. godine, a čije radove kroz program „EU4Culture Albania“ sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Rekonstrukcija se vrši uz pomoć kopjuterski utvrđenog niza koji se sastoji od 143 boje. Nakon rekonstrukcije, mozaik će biti vraćen na fasadu muzeja, a kako je ovom prilikom rečeno, očekuje se da kraj radova bude do kraja godine.

Jedno od mesta koje su prisutni posetili bilo je i Pozorište lutaka u Tirani, izgrađeno 1950. godine, a koje je pretrpelo velika oštećenja u zemljotresu. Obnavlja ga Evropska unija u Albaniji kroz projekat „EU4Culture Albania“.

U projektu medijske posete Tirani učestvuju predstavnici sedam medija (TV N1, RTS, agencija Beta, Radio Beograd, Blic, Nedeljnik i Danas), kao i predstavnici nevladinog sektora (Inicijativa mladih za ljudska prava, Institut za evropske poslove, Beogradska otvorena škola, Centar savremene politike i Forum mladih).

Srpska delegacija medija i nevladinog sektora u narednim danima imaće priliku da se sastane sa gradonačelnikom Tirane Erion Velijahom, savetnicom premijera Albanije, Edija Rame, Odetom Barbuluši, predstavnicima Regionalne kancelarija za saradnju mladih (RYCO), ali i da prisustvuje manifestaciji „Valcer sa mladima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.