Protest u Podgorici: Ne dozvoliti da se zaokruži moderna verzija Podgoričke Skupštine, neprihvatljiv ugovor koji je štetan po Crnu Goru 1Foto: portalanalitika.me

Građani koji se protive potpisivanju Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) okupljaju se ispred zgrade Vlade Crne Gore. Protest je organizovan povodom najave da će se sutra Vlada izjasniti o tekstu ugovora sa SPC.

Okupljeni građani poručuju da je potpisivanje Temeljnog ugovora izdaja i prekrajanje istorije Crne Gore, te pozivaju Vladu da se okrenu evropskoj budućnosti.

Aktivista za ljudska prava i jedan od čelnika Građanske inicijative “21. maj“, Aleksandar Saša Zeković, poručio je ispred okupljenih, da je preko 80 odsto građana ove zemlje za pristupanje Evropskoj uniji i da to treba koristiti kao vodeći potencijal da se osnaži društvena kohezija i bolje razumevanje.

‘Zato je neprihvatljiva, štetna, pogubna bilo koja prikrivena ili sakrivena agenda umesto briselske. Namera da se ozbiljan deo nacionalne istorije i kulturne baštine, koja pripada na ponos svima, prepusti i preda nekome izvan ove zemlje koji će je dalje zloupotrebljavati za političku, ideološku i kulturološku dominaciju nad drugima nije evropska agenda.

Društveno isključivanje bilo koga, pa i onih koji se osećaju entičkim Crnogorcima, nije evropska vrednost. Zato je obaveza svih građanskih struktura da na vreme upozorimo na te opasnosti i pozovemo sve da se okupimo oko Ustava Crne Gore i pristupanja Evropskoj Uniji“, kazao je Zeković. On je pozvao da se himnom pozdrave svi u Crnoj Gori.

“Pošaljimo opet poruku ljubavi, poštovanja i bratske sloge uz jasnu poruku da ovo nije anticrkveni a još manje antisrpski već je ovo evropski skup koji promoviše zajedništvo i poštovanje temeljnih građanskih, demokratskih i evropskih vrijednosti.

Organizacioni komitet građanskih protesta se stalno širi i jača“, kazao jeZeković, prenosi CDM.me.

Na pomen premijera Dritana Abazovića usledili su glasni zvižduci.

Zeković je zamolio da ne skandiraju uvredljive poruke na račun premijera, a ako ne mogu da se suzdrže da napuste skup. Kako dodaje, važno je ponoviti određene poruke i zahteve:

“Protest koji traje je jasno upozorenje premijeru gospodinu Dritanu Abazoviću i njegovoj Vladi da je neprihvatljiv ugovor sa bilo kojom verskom zajednicom koji je štetan po Crnu Goru i sve njene građane. Zahtev ovih protesta je da se u punoj meri, u punom kapacitetu, iskoristi novi društveni dogovor koji imamo u Crnoj Gori, i da se umesto navodno crkvene agende osnaži briselska agenda, a zemlja povede, snažnije nego ikada do sada, ka EU.

Namerno kažemo navodne crkvene agende jer ovo nije ni potreba crkvene zajednice već režima u Beogradu da dominira regionom. Ne želimo da jedna po jedna crnogorska vlada pada zbog takozvane crkvene agende. Ukoliko ovako nastavimo u zemlji ćemo imati više sveštenika, popova, nego mladosti koja će spas i budućnost tražiti u zemljama EU i naprednog sveta. Umesto biznis sektora društvom će dominirati crkvena ekonomija a crkva postati i najuspešnije preduzeće.

Protest se događa što je poruka da se crnogorsko društvo oslobađa partitokratskog nasleđa. Protest je i upozorenje i svim partijama, a ne samo premijeru Abazoviću“, kazao je Zeković.

Kako je istakao, građani i građanke Crne Gore jasno prepoznaju da postaje sve jasnije da je ograničavanje političkog uticaja SPC u Crnoj Gori bilo i ostalo samo jedna od interesnih tačaka oko kojih se dogovaraju i trguju partijske elite.

“Poručujemo da je konačno trenutak da prestane da se država tretira kao uslužni mehanizam partija na vlasti, a dobrobit građana bude od sekundarnog značaja u odnosu na obavezu održavanja i jačanja partijskih pozicija.

Građani sa ovih protesta jasno poručuju: Crna Gora može biti član EU samo i jedino kao suverena i nezavisna država. Ne sme se dozvoliti da se zaokruži moderna verzija Podgoričke Skupštine i da Crna Gora nastavi svoj “evropski” put okrnjena ili kao jedva prepoznatljivi deo regionalnog političkog i ekonomskog projekta.

Poruka ovog protesta jeste da se predloženim ugovorom Vlade sa SPC predaju značajne ingerencije države Crne Gore. Projekcije istorijskog revizionizma na kojima ovaj Ugovor počiva se prihvataju kao činjenično stanje o našoj prošlosti, koje će potom odrediti onaj sudbonosni “magistralni put” razvoja Crne Gore.

Na to ne pristajemo! EU integracije su primarne jedino ako Crna Gora njih nastavi kao suverena i nezavisna država koja sama rešava svoja unutrašnja pitanja.

Potpisivanje ovakvog Ugovora nije rešavanje problema, već njegovo produbljivanje“, kazao jeZeković.

Aleksandra Radoman-Kovačević pozdravila je okupljene ispred dijaspore i niza organizacija Crnogoraca iz inostranstva koji su podržali skup.

Dragana Bosnić-Đurić iz Novog Sada se obratila pismom kojim poručuje da je borba misija onih koji su na pravoj strani istorije.

“A na toj strani su sa vama svi oni koji znaju da je časnije biti s onima koji brane, nego onima koji osvajaju. Govore vam da ste šačica ekstremista, ne uzimajte previše k srcu ove stigme, jer znate svoje građanske dužnosti. Da je večna Crna Gora“, stoji u pismu Bosnić-Đurić.

Glumac Zoran Vujović poručio je da je Crna Gora tamo gde političari ne beže pred vlastitiom odgovornošću.

Protest u Podgorici: Ne dozvoliti da se zaokruži moderna verzija Podgoričke Skupštine, neprihvatljiv ugovor koji je štetan po Crnu Goru 2
Foto: cdm.me

“Tamo gde smo mi, odgovorni građani, pred svim izazovima koje naša domovina stavi pred sve nas zajedno, bez izuzetaka. Mi smo večito stenje ispod zemlje, izvor ovog malo vidljivog, itekako potrebnog temeljnog osećaja i temeljnog ugovora, ali između Crne Gore i nas. Mi smo ti koji veruju u bolji život Crne Gore“, kazao je Vujović.

Kako je poručio, Temeljni ugovor je temeljan samo ako mu se računa temelj u neistini, otimačini i obmani.

Okupljeni su istakli transparent na kojem piše “Abazoviću odgovaraćeš za svoja nedela:

– za diskriminaciju crnogorskog naroda

– za hvaljenje tvog uspješnog bacanja više tona suzavaca, gumenih metaka i šok bombi na Cetinje“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari