Raković predlaže unitarnu Srbiju - od Dunava do mora, a može i Savezna Republika Srbija 1Foto: snapshot Youtube

Srpski istoričar i jedan od ideologa velikosrpskog projekta “srpski svet“ Aleksandar Raković predložio je stvaranje unitarne Srbije od Dunava do mora kao sledeću strategiju državne politike Srbije, prenosi Pobjedan pozivajući se na Rakovićev autorski tekst pod naslovom “Dvije su godine od srpske pobjede u Crnoj Gori” za prosrpski portal Borba.

„Pravedan put je srpsko ujedinjenje i stvaranje Njegoševe “Srbije od Dunava do mora“ (Gorski vijenac, Beč 1847, strana 3). Ta Srbija može da bude unitarna, a može da bude i Savezna republika Srbija koju bi činile Republika Srbija, Republika Srpska i Crna Gora“, napisao je Raković u autorskom tekstu za prosrpski portal Borba.

Raković je istovremeno izrazio zadovoljstvo zbog termina “srpsko more“ koji u poslednje vreme koristi bivši gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, ali i desničarski političari iz Srbije Boško Obradović i Zavetnici.

„S tim u vezi, skoro zaboravljeni istorijski pojam ′srpsko more′, za prostor od Bara do Sutorine, vraćen je u upotrebu i danas je ponovo sveprisutan. Treba ga ponavljati iz dana u dan, da crnogorski separatisti slušaju nepodnošljivu istinu“, rekao je Raković.
Osvrćući se na dve godine od promene vlasti u Crnoj Gori, kazao je da su to dve godine od srpske pobede na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

„Ta pobeda, ostvarena glasačkim listićem, bila je završetak mirotvorne srpske revolucije koja je započeta 26. decembra 2019. da bi bila odbranjena Srpska pravoslavna crkva. Mirotvornu srpsku revoluciju činili su politički bunt, pravoslavne litije i omladinska kontrakultura u Crnoj Gori, te opštesrpski zanos u svim srpskim zemljama gde su građani, na mnoge načine, kao aktivni učesnici bili uključeni u zbivanja u Crnoj Gori“, otkrio je Raković.

Raković je priznao da je zvanična Srbija logistički i na svaki drugi način pomogla litije i “revoluciju“ u Crnoj Gori.

„Nažalost, građani Crne Gore ni sada nisu dovoljno upoznati – ili uopšte ne znaju – šta je Srbija sve učinila za njih tokom revolucionarne 2020. Da su bili upoznati, verujem da bi sprečili Zdravka Krivokapića da zajedno sa svojom klikom tzv. “posebnih Srba“ – zapravo okorelih crnogorskih separatista – iz mjeseca u mesec zabija noževe u leđa Republici Srbiji i Republici Srpskoj“, navodi on.

Stoga bi bilo veoma važno, istakao je on, naterati tzv. “posebne Srbe – koji separatističko crnogorstvo stavljaju iznad srpstva, a žele i autonomnu crkvu – da se u nacionalnom smislu izjašnjavaju isto kao i tzv. komite. Isti su“.

„Svakako će Srbi na popisu u Crnoj Gori biti najmnogobrojniji – relativna većina po nacionalnosti i apsolutna većina po jeziku. Ti građani Crne Gore su deo jedinstvenog i nedeljivog srpskog naroda.

Velikog, veličanstvenog i nepobedivog srpskog naroda. Kada je reč o istinskim srpskim rodoljubima u Crnoj Gori, njima kapa dole za sve što su učinili za srpstvo u prethodnih nekoliko decenija, a posebno u poslednje dve i po godine.

U političkom smislu, Demokratski front, ali i Socijalistička narodna partija, obuhvataju građane Crne Gore koji su Srbi u svakom momentu – i kad je dobro i kad nije, i kad pobeđujemo i kad ne pobeđujemo.

Prirodno je, dakle, da svaki čovek želi da ima jasan identitet. Samo jasna srpska poruka stvara jasan srpski identitet. Sve ostalo vodi ljude ka tome da budu poput plastelina ili otirača“, zaključio je Raković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.