Reagovala ruska ambasada u BiH povodom usvajanja Rezolucije UN o Srebrenici: Korak ka većoj destabilizaciji 1Foto: FB/Ambasada Ruske Federacije u BiH

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici Bosnu i Hercegovinu udaljiće Bosnu i Hercegovinu (BiH) od međunacionalnog pomirenja i dodatno je destabilizovati, ocenili su iz ambasade Rusije u BiH.

„Sednica Generalne skupštine UN, uzimajući u obzir sve poznate okolnosti, pre svega, zanemarivanje međunarodnog prava i odsustvo unutrašnjeg konsenzusa o rezoluciji o Srebrenici, jeste poraz za BiH, koji ne samo da udaljava pomirenje, već unosi još veću destabilizaciju i potkopava jedinstvo cele međunarodne zajednice“, navodi se u saopštenju iz ruske ambasade.

Dalje su naglasili da „statistička prednost u broju glasova nije kriterijum istine“, dodavši da je jučerašnja sednica Generalne skupštine UN „otkrila produbljivanje raskola u međunarodnoj zajednici i potvrdila da globalna većina ne prihvata zapadne narative“.

„Sednica nas je podsetila na situaciju sa ’izglasavanjem’ nelegitimnog visokog predstavnika u BiH (Kristijana Šmita), kada su zapadni članovi Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK), kao i članovi koji su im se pridružili, izdajnički prekršili ustaljenu praksu i ’progurali’ građanina Nemačke posredstvom prividne većine“, naveli su iz ruske ambasade, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

To, kako su ocenili, nosi opasnost, ne samo za mirovni proces u BiH, već i za celi region, dodavši da je na taj način „ozbiljno potkopano i jedinstvo cele međunarodne zajednice“.

U sličnim, izuzetno osetljivim pitanjima, kako su naveli, statistička dominacija nije znak istinitosti.

„Naročito pod vođstvom ’civilizovanih’ zapadnih neokolonijalista, koje ne možemo da kvalifikujemo nikako drugačije, već kao udruženi zločinački poduhvat, koji deluje isključivo posredstvom sankcija, pretnji, ucena za postizanje svojih sebičnih namera“, naveli su u saopštenju.

Dodali su da je glavni cilj u BiH međunacionalno pomirenje, koje se može postići isključivo putem unutrašnjeg dijaloga, naglašavajući da je Rezolucija u Srebrenici inicirana bez odluke Predsedništa BiH i da je za nju glasao ambasador BiH pri UN (Zlatko Lagumdžija), koji je na taj način nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Generalna skupština UN usvojila je juče Rezoluciju o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. i koji bi trebalo da se obeležava svake godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari