"Referendum" o pripajanju okupiranih delova Ukrajine Rusiji: Diplomata BiH Slobodan Šoja i banjalučki profesor Oleg Soldat bili posmatrači 1Foto: istraga.ba

Bivši diplomata BiH i spoljnopolitički analitičar Slobodan Šoja bio je jedan od posmatrača takozvanog referenduma o pripajanju Ruskoj Federaciji koji je održan u okupiranim regijama Ukrajine, saznaje Istraga.ba.

“Ono što sam video juče i danas je snažna borba za mir i prestanak ratnog užasa”, kazao je Šoja za televiziju bash.news koja se emitiruje u ruskoj regiji Baškortostan.

Delegacija međunarodnih posmatrača posetila je biračko mesto u selu Iglino u Rusiji, gde su su Rusi poreklom iz okupiranih delova Ukrajine mogli izjasniti da li žele pripajanje Ruskoj Federaciji.

Slobodan Šoja je bivši bh. diplomata i čest gost medija u Sarajevu koji ga potpisuju kao spoljnopolitičkog analitičara.

Osim Slobodana Šoje, posmatrač takozvanog referenduma o pripajanju okupiranskih ukrajinskih regija Ruskoj Federaciji bio je i Oleg Soldat, docent na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Banjaluci. Njegovo ime nalazi se na spisu posmatrača koji su objavili ukrajinski mediji.

Proruski separatisti protekli su dana održali referendume u okupiranim delovima istočne Ukrajine. U pitanju su samoproglašene narodne republike Lugansk (LNR) i Donjeck (DNR), koje je ruski predsednik Vladimir Putin priznao kao nezavisne države neposredno pred početak agresije na Ukrajinu.

Osim u LNR i DNR je održan referendum u regiji Herson i Zaporožje, koje Ruska Federacija još nije priznala kao nezavisne države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.