Proteran zbog “mreže agenata”: Šta regionalni mediji pišu o odluci Srbije da hrvatskog diplomatu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata? 1Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proglasilo je Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za persona non grata.

Šnajder proteran zbog špijunaže?

Kako prenose srpski mediji, Šnajder je proteran zbog špijunaže.

Navodno je u pitanju, pišu mediji, dokumentovana špijunaža Šnajdera i vrbovanje za rad za hrvatsku službu.

Kako piše u obrazloženju srpskog Ministarstva spoljnih poslova, odluka o proterivanju Šnajdera je doneta u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose.

S druge strane, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo je žaljenje zbog odluke Srbije da prvog sekretara u ambasadi Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera roglasi personom non grata, uz ocenu da je reč o koraku prema pogoršanju međusobnih odnosa dve države.

„U potpunosti odbacujemo osnovu za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomate“, navelo je hrvatsko ministarstvo u pisanom odgovoru agenciji Beta povodom proterivanja hrvatskog diplomate.

O ovom slučaju pišu i regionalni mediji.

Hrvatski portal Index prenosi pisanje režimskog tabloida Alo koji navodi da je srpska agencija BIA (Bezbednosno-informativna agencija) „razotkrila hrvatskog diplomatu koji je u Beogradu pokušao da napravi agenturnu mrežu“, kao i da je „kontaktirao s ljudima iz politike, biznisa i medija“.

„Srpska služba je već duže vreme pratila njegove aktivnosti i kada je došla do svih relevantnih dokaza poduzete su sve mere da se njegovo neprijateljsko djelovanje zaustavi“, piše Alo, režimski medij blizak Vučiću, navodi Index.

Hrvatski Jutarnji list u tekstu sa naslovom “Srbija proterala hrvatskog diplomata; Beogradski medij tvrdi: “Reč je o špijunaži!””, ukazuje da je ambasador Republike Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević rekao da na ovu situaciju nema komentara.

Jutarnji list prenosi saopštenje Ministarstva spoljnih poslova u kome se navodi da je Šnajder „grubo izišao iz okvira diplomatskih normi“ i prekršio Bečku konvenciju, a tim povodom diplomatska nota uručena je hrvatskom ambasadoru Hidajetu Biščeviću.

Hrvatski Telegram piše da su odnosi Hrvatske i Srbije u samo par sati prilično eskalirali, kao i da je Zagreb oštro reagovao na proterivanje diplomate.

“Gotovo istovremeno, identičnu neslužbenu informaciju plasiralo je i srpsko izdanje ruskog Sputnjika koje je, međutim, dodalo i dosta neverovatnu tezu da se zbog ovog slučaja “u zapadnim moćnim krugovima insistiralo na smeni Aleksandra Vulina” s mesta šefa srbijanske obaveštajne službe BIA-e”, piše Telegram.

Dodaju da je Vulin, “kao što je poznato, nedavno sam podnio ostavku na to mesto uz prilično sumanuto saopštenje da je dao svoju glavu za Srbiju kako joj Amerika i Evropska unija ne bi uvele sankcije”.

Proteran zbog “mreže agenata”: Šta regionalni mediji pišu o odluci Srbije da hrvatskog diplomatu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata? 2
Foto: Shutterstock

Hrvatski N1 prenosi vest agencije Hina, u kojoj se, između ostalog, ukazuje da Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez “u vreme i na način koji odabere”.

Sarajevski portal Klix u tkestu “Nakon što je hrvatski diplomata protjeran iz Srbije stigao odgovor Zagreba: Nismo ovo očekivali”, prenosi saopštenja i srpskog i hrvatskog minisgtarstva spoljnih poslova, dok sarajevsko Oslobođenje piše o “diplomatskom skandalu”.

“Srpski mediji tvrde da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) „razotkrila“ hrvatskog diplomatu koji je u Beogradu pokušao da napravi „agenturnu mrežu“”, piše, između ostalog, list Oslobođenje.

I podgoričke Vijesti pišu o ovom slučaju u tekstu “Hrvatski diplomata proglašen za personu non grata u Srbiji”.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava očekivanje da će Srbija i Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti”, prenose Vijesti saopštenje srpskog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari